Budapest, 2022. október 3. – Bár az ingatlanpiacon továbbra is fennállnak kockázatok, a változó növekedési és hitelezési kilátások miatt az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa az anticiklikus tőkepufferráta mértékét 2023. október 1-jétől változatlanul 0,5 százalékban állapítja meg.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa (PST) a magyarországi kitettségek esetében alkalmazandó anticiklikus tőkepufferrátát 2023. október 1-jével változatlanul a 2023. július 1-jétől hatályba lépő 0,5 százalékos mértékben állapítja meg.

Az MNB a legutóbbi 2022. júniusi rátafelülvizsgálat során döntött a hazai kitettségek vonatkozásában alkalmazandó tőkepufferráta mértékének 2016 óta első alkalommal való emeléséről, amit a ciklikus rendszerkockázatok és a lakáspiaci túlértékeltség magas és emelkedő szintje indokolt.

A rátadöntést támogató adatok a bankrendszeri kockázatok kismértékű enyhülésére utalnak, de az ingatlanpiacon továbbra is érdemi túlfűtöttség látható. Bár ez az anticiklikus tőkepufferráta további emelése irányába mutatna, a háborús fejleményekkel és az európai energiaválsággal összefüggésben változó növekedési és hitelezési kilátások, valamint a banki portfolióminőség romlásának kockázata miatt a pufferráta további növelése egyelőre nem indokolt. Az esetleges jövőbeli emelésről vagy a reálgazdasági helyzet érdemi romlása, illetve a kapcsolódó pénzügyi rendszerbeli stressz növekedése esetén szükségessé váló feloldásról az MNB a kockázatok alakulásának függvényében határoz majd.

A hazai kitettségekre alkalmazandó anticiklikus tőkepufferrátát az MNB negyedévente vizsgálja felül.

Tudnivalók az anticiklikus tőkepufferről, valamint annak működéséhez kapcsolódó egyéb információk

Magyar Nemzeti Bank