Budapest, 2022. október 20. – A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a munkavállalói otthonteremtésének támogatása céljából kedvezményes kamatozású munkáltatói kölcsönt biztosít immár ötven éve. A munkáltatói támogatási rendszer a jegybanki függetlenség erősítése szempontjából kiemelkedő fontossággal bír.

A Magyar Nemzeti Bank – hasonlóan más jegybankok, kereskedelmi bankok és egyéb munkáltatók gyakorlatához – az otthonteremtés elősegítésére munkáltatói kölcsönt nyújt dolgozói számára. Kedvezményes hitel igényelhető lakóingatlan vásárlásra, cserére, építésre, korszerűsítésre, más banknál fennálló ilyen célú kölcsön kiváltásra, valamint szabad felhasználásra is. Az MNB munkáltatói kölcsönt több mint ötven éve, 1969 óta nyújt dolgozói részére, melynek feltételei egységesen érvényesek minden érintett munkavállalóra.

A jegybanki függetlenség biztosítása kiemelten fontos az MNB számára, így Etikai kódexe is rendelkezik arról, hogy a kereskedelmi bankoktól történő hitelfelvétel helyett a munkáltatói hitel-konstrukciókat részesítsék előnyben a dolgozók, amennyiben elérhető ilyen. Ennek megfelelően a vezető tisztségviselők kölcsönei - ide értve a Monetáris Tanács tagjainak hiteleit is, hiszen megbízatásuk időtartama alatt munkaviszonyban állnak az MNB-vel -, a jegybank féléves jelentésében megjelölt összeg teljes egészében a Magyar Nemzeti Banktól felvett hiteleket takarja. A munkáltatói kölcsön intézménye hivatott biztosítani azt, hogy a jegybanki vezetők esetében az esetleges hitelkitettség ne valamely kereskedelmi bankkal szemben merüljön fel, elkerülve ezzel az összeférhetetlenségnek még a látszatát is. A kamatkedvezményből származó jövedelem után az szja-t az MNB, mint kifizető állapítja és fizeti meg.

A jegybank az ország egyik jelentős munkáltatójaként, több mint 1500 főt foglalkoztat különböző munkakörökben. 2020-ban a PwC Magyarország felmérésében Magyar Nemzeti Bank a pénzügyi szektorban a 2. Legvonzóbb Munkahely díjat nyerte el. Az MNB hisz abban, hogy a legfőbb értéke a munkatársaiban rejlik, és a szervezet akkor lehet sikeres, ha munkatársai elégedettek, motiváltak, megbecsültnek érzik magukat, az MNB-re pedig olyan munkahelyként tekintenek, amely a szakmai elismerés, a fejlődés lehetősége mellett elősegíti a karrier és a magánélet összehangolását is. A munkáltatói kölcsön intézménye az MNB számára tehát kiemelten fontos, mivel napjainkra a munkahelyválasztási preferenciái között az alapbér mértéke, valamint a rugalmas munkaidő mellett az ún. családhoz kapcsolódó és a lakhatást segítő támogatások értékelődtek fel a leginkább az elmúlt években.