Budapest, 2022. október 21. – Róna Péter ismételten pénzügyi támadást próbál szítani a nemzetgazdaság stabilitása ellen felelőtlen, hamis és minden alapot nélkülöző kijelentéseivel, aki minapi interjújában megint csak alapvető ténybeli és jogszabályi ismeretek nélkül fogalmazott meg szakszerűtlen monetáris politikai állításokat.


Róna Péter nem először tesz hamis, ténybeli és jogi ismereteket nélkülöző, a magyar nemzetgazdaság, valamint a Magyar Nemzeti Bank ellen irányuló nyilatkozatokat.

Róna Péter legutóbbi interjújával újra beállt azon szakszerűtlen nyilatkozók sorába, akik megkísérlik félrevezetni a közvéleményt és megpróbálják jogszerűtlenséggel vádolni a Magyar Nemzeti Bank döntési folyamatait. A jegybank továbbra is határozottan visszautasítja ezeket a felelőtlen kijelentéseket.

A jegybanktörvény egyértelműen meghatározza az MNB számára a monetáris politika keretében alkalmazható eszközöket, valamint a kamatmeghatározás keretében alkalmazandó eljárásrendet, amely előírásoknak az MNB minden esetben eleget tesz.

Róna Péter ezek szerint úgy látott el a Magyar Nemzeti Bank Felügyelőbizottságában tagként feladatokat, hogy nem ismerte a jegybanktörvény rendelkezéseit és nem volt tisztában azzal a ténnyel, hogy a Felügyelőbizottság nem jogosult a jegybank monetáris politikai döntéseinek vizsgálatára.

Az MNB már számos esetben felszólította Róna Pétert, hogy fejezze be a közvélemény félrevezető tájékoztatását, hagyjon fel politikai indíttatású, a külföldi érdekeket előnyben részesítő felelőtlen és hamis megszólalásaival és a magyar közéletben elszenvedett politikai bukásai után végleg hagyjon fel a káros nyilatkozatokkal.