Budapest, 2022. március 3. – Napvilágot láttak a hazai tőkepiac „zöldítését” elősegítő javaslatok, amelyeket egy stratégiai projekt keretében - az EBRD közreműködésével - a befektetési szolgáltatók, a befektetők és egyéb piaci szereplők, minisztériumok, valamint minden fontos további érintett bevonásával alakítottak ki az elmúlt bő másfél évben. A banki finanszírozás kiegészítését, alternatíváját jelentő terület fejlesztése kiemelt fontosságú a fenntarthatóság érdekében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) üdvözli az Európai Bizottság támogatásával tanácsadói projekt keretében kidolgozott javaslatokat a tőkepiac fenntarthatóbbá tételére vonatkozóan.

Mint emlékezetes, a hazai tőkepiac „zöldítését” elősegítő stratégia-előkészítő projekt 2020 júliusában indult el Magyarországon az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) közreműködésével, a befektetési szolgáltatók, a befektetők és egyéb piaci szereplők, minisztériumok, valamint további érintettek bevonásával. Az átfogó kezdeményezés célja annak megalapozása volt, hogy a tőkepiac a jelenleginél nagyobb mértékben tudja finanszírozni a környezeti fenntarthatóságot szolgáló beruházásokat, a „zöld” cégek pedig kedvezőbb tőke- vagy kötvényjellegű forráshoz juthassanak.

A piaci konzultációkkal, konferenciával és nemzetközi legjobb gyakorlatok gyűjtésével zajló folyamat eredményeként az EBRD és a szakmai tanácsadó partner Deloitte most publikálta azokat a javaslatokat, melyek elősegíthetik a kitűzött célok megvalósítását.

Miközben a banki hitelezésben az MNB Zöld ajánlásával és programjaival összhangban elindult a lakossági és vállalati zöld hitelezés, hazánk karbonsemlegessége és a körkörös gazdaság megteremtése érdekében a tőkepiaci finanszírozás nagyobb szerepvállalására is szükség van. A tanácsadói jelentés szerint a 2030-ig a magyar gazdaság karbonsemleges pályára állításához közel 4 ezer milliárd forintra becsülhető a betöltetlen finanszírozási hiány.

A hazai tőkepiac regionális összehasonlításban is fejletlennek mondható, bár – többek között a Növekedési Kötvény Programnak köszönhetően is – az utóbbi időszakban jelentős előrelépés történt. A tőkepiac fejlődésében nagy potenciál rejlik, így kulcsfontosságú, hogy az itt várható fejlődés a fenntarthatóság szolgálatában menjen végbe.

A vállalatok nem pénzügyi adatainak gyűjtése és közzététele, a hazai ESG befektetési alapok mennyiségi és minőségi fejlődése, a zöld kötvény és jelzáloglevél szegmens további erősödése olyan területek, amelyeknél a következő években fontos lenne további előrelépéseket tenni.

Az MNB a most publikált javaslatok alapján a Budapesti Értéktőzsdével és kormányzati partnereivel együttműködésben dolgozik majd egy ezt szolgáló stratégia és konkrét intézkedések kialakításán.

Magyarország fenntartható tőkepiaci stratégiáját és akciótervét megalapozó ajánlások (magyar összefoglaló)

Magyarország fenntartható tőkepiaci stratégiáját és akciótervét megalapozó ajánlások (teljes dokumentum angolul)

Magyar Nemzeti Bank