Budapest, 2022. szeptember 16. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának döntése alapján 2022. október 1-jétől a monetáris transzmisszió hatékonyságának erősítése és a bankrendszeri likviditás tartós lekötése érdekében az eddigi 1 százalék helyett minimum 5 százalékra emelkedik a hitelintézetek tartalékolási kötelezettsége, ami egyedi banki döntés alapján akár 10 százalékos mértéket is elérhet. Az MNB a választott tartalékráta vonatkozásában havi átlagban teljesítendő kötelezettségen felül azt is előírja a bankoknak, hogy napi szinten se csökkenjen az 5 százalékos tartalékszint alá a tartalékszámlák egyenlege. A megemelt kötelező tartalék mellett októberben az MNB elindítja a rendszeres diszkontkötvény aukciókat és meghirdetésre kerül a változó kamatozású hosszú futamidejű betéti eszköz is, melyek ugyancsak erősítik a monetáris transzmissziót.

Az MNB Monetáris Tanácsának döntése alapján 2022. október 1-jétől módosul a kötelező tartalékra vonatkozó szabályozás. A kötelező tartalékrendszer módosítását a kötelező jegybanki tartalék kiszámításáról, illetve képzésének és elhelyezésének módjáról szóló 10/2005. (VI. 11.) MNB rendelet, illetve a kötelező tartalékráta mértékéről szóló 35/2022. (IX. 15.) MNB rendelet tartalmazza. A módosítás szerint jelenleg a tartalékköteles források 1 százalékát kitevő kötelező tartalék mértéke érdemben növekszik, és naponta teljesítendő, illetve havi átlagban történő megfelelést egyaránt tartalmaz. A kötelező tartalékráta mértéke 5 százalékra emelkedik, amely előírásnak napi szinten kell megfelelni a bankoknak, biztosítva ezzel a likviditás tartós lekötését. A minimális 5 százalékos ráta felett további, maximálisan 5 százalékos, százalékonként választható ráta kerül bevezetésre, amivel az MNB további likviditás lekötését teszi lehetővé, emellett kellő rugalmasságot biztosít a hitelintézetek számára a likviditási sokkok kezelésére. A szabadon választott tartalékszint esetében havi átlagban történő megfelelést ír elő a szabályozás. A módosítások a 2022. október 1-jén induló havi tartalékperiódussal lépnek hatályba. A tartalékköteles hitelintézetek a 2022. október 1-jétől induló negyedévre vonatkozóan a választható ráta mértékére vonatkozó választásukat 2022. szeptember 19-ig tehetik meg az MNB felé megtett nyilatkozattal. Tekintettel az átállási időszak operatív kihívásaira és a negyedév végi időszak sajátosságaira, az új kötelező tartalékrendszerre való zökkenőmentes átállás érdekében az MNB 2022. október 1. és 6. között egyedi banki kérésre átmenetileg kész eltekinteni a napi megfelelés teljesítésétől. A módosításról az MNB előzetesen egyeztetést folytatott az Európai Központi Bankkal és a hazai hitelintézetekkel is. A kötelező tartalékkal kapcsolatos rendeletek szövege itt érhető el.

További likviditáslekötő intézkedést jelent a korábban eseti jelleggel, a banki mérlegalkalmazkodás megkönnyítése céljából negyedévek végén alkalmazott diszkontkötvény aukciók rendszeressé tétele. A likviditás jegybanki kötvénnyel történő lekötése a szélesebb befektetői bázis elérésén keresztül erősíti a monetáris transzmissziót. A rendszeres diszkontkötvényt a monetáris politikai eszközök közötti összhang érdekében az egyhetes betéti eszköz paramétereihez igazítva bocsátja ki az MNB.

Ugyancsak a likviditás tartós lekötését szolgálja, hogy októbertől kezdődően változó kamatozású, hosszú futamidejű betétet hirdet az MNB. Az eszköz célja a likviditás tartós, egyhetesnél hosszabb lekötése annak érdekében, hogy a sterilizációs állomány átlagos futamidejének hosszabbodásán keresztül a rövid hozamok ingadozása mérséklődjön, ami erősíti a monetáris transzmissziót.

A rendszeres diszkontkötvény és a hosszú futamidejű betéti eszköz operatív részleteit szeptember végéig közzéteszi az MNB, az első aukcióra és meghirdetésre október elején kerül sor.