Budapest, 2022. május 18. – Az MNB átfogó vizsgálata nyomán közel tízmillió forintos bírságot szabott ki az OPUS GLOBAL Befektetési Alapkezelő Zrt.-re, az elektronikus portfólió-nyilvántartásra, az ügyfélmegbízások rögzítésére, illetve az informatikai tartalék szerver működésére vonatkozó jogszabályi előírások megsértése miatt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) korlátozott terjedelmű átfogó vizsgálatot folytatott az OPUS GLOBAL Befektetési Alapkezelő Zrt.-nél (Opus Global Alapkezelő), a 2018. február 1-jétől a vizsgálat végéig történő időszakot áttekintve.

Mint a jegybank feltárta, az alapkezelő által egyes alapok esetében alkalmazott rendszer nem felel meg teljes mértékben a portfóliónyilvántartási rendszerrel szemben támasztott követelményeknek. Az MNB így határozatában kötelezte az alapkezelőt, hogy valamennyi adatot időben rögzítsen a nyilvántartási rendszerében, így biztosítva a nettó eszközérték pontos alátámasztottságát.

A jegybank hiányosságot tárt fel az alapkezelő letétkezelői kapcsolatának dokumentáltságában, s kötelezte az alapkezelőt, hogy a letétkezelő megbízására minden esetben a vonatkozó jogszabályi előírás által megkövetelt formában kerüljön sor. Felszólította továbbá az alapkezelőt, hogy az irányítás és a jogosultságkiosztás szintjén biztosítsa az egyedi eszközökre vonatkozó befektetési döntések meghozatalának és végrehajtásának elkülönítését az egyes ügyletek elszámolásától és adminisztrálásától.

Az informatikai területet érintő működés kapcsán az MNB a vizsgálat során megállapította, hogy az alapkezelő nem rendelkezett megfelelő fizikai tartalék kiszolgáló szerverrel.

Az MNB határozatában összesen 9,75 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az Opus Global Alapkezelőre, felszólította a hiányosságok megszüntetésére. Az MNB enyhítő körülményként vette figyelembe ugyanakkor, hogy az Opus Global Alapkezelő a vizsgálat során együttműködő magatartást tanúsított, s már a vizsgálat során intézkedéseket tett a feltárt hiányosságok kijavítására.

Magyar Nemzeti Bank