Budapest, 2022. október 15. – A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma publikált határozatában ötvenkétmillió forintra bírságolta a Raiffeisen Bank Zrt.-t. A Hitelintézetnek az MNB kötelezése alapján részben 2022. év végéig, részben 2023. első negyedév végéig orvosolnia kell az általa elkövetett pénzforgalmi jogszabálysértéseket.

Az MNB határozatában megállapította, hogy a Hitelintézet megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény, a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB rendelet, az alapszámla rendelet, a számlaváltási rendelet, a díjkimutatásról szóló rendelet, az Unióban történő határokon átnyúló fizetésekről szóló európai parlamenti és tanácsi rendelet és az erős ügyfél-hitelesítésről és biztonságos kommunikációról szóló felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet több pontját.

A Hitelintézet – többek között – megsértette a keretszerződés megkötését megelőző tájékoztatásra és a keretszerződés tartalmi követelményeire vonatkozó előírásokat, a haladéktalan jóváírásra vonatkozó előírásokat, az alapszámla díjplafonjára vonatkozó előírást, a számlaváltás során adandó tájékoztatásra és az elszámolás idejére vonatkozó előírást. Ezen kívül nem küldte meg indokolatlan késedelem nélkül a pénznemek közötti átváltás során a fizető fél pénzforgalmi szolgáltatójaként számára előírt, a számított százalékos árrésről adott tájékoztatást és nem jelentette a célra rendelt interfésszel kapcsolatos problémát az MNB-nek mint felügyeleti hatóságnak.

A jogsértésekre tekintettel az MNB ötvenkétmillió forint összegű bírság megfizetésére, valamint az említett jogszabályoknak nagyobb részt 2022. december végi, esetenként 2023. március végi határidővel történő megfelelésre kötelezte a Hitelintézetet. Az MNB a Hitelintézet terhére értékelte, hogy a jogszabálysértő állapot esetenként huzamosan, a Hitelintézet informatikai rendszerébe, illetve belső eljárásrendjébe építetten állt fenn, továbbá, hogy a fizetési műveletek nem haladéktalan jóváírása volt, ahol az adott fizetési műveletek széles körét érintette.

Az MNB a pénzforgalmi ellenőrzési tevékenysége során kiemelten veszi figyelembe az ügyfelek jogainak megsértését. Az MNB éppen ezért különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartásának ellenőrzését, elítél minden jogszabályszegést és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral fog fellépni a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzése során.