Budapest, 2022. október 6. Az MNB negyedik alkalommal rendezi meg a nemzetközi zöld pénzügyi konferenciáját. Az idei rendezvény fő kérdése, hogy a gazdasági válság időszakában tovább finanszírozható-e (és ha igen, hogyan) a fenntarthatósági fordulat, kitarthat-e az eddigi zöld pénzügyi lendület. A konferencia keretében adták át a Zöld Pénzügyi Díjakat a „legzöldebb” pénzügyi intézmények, valamint a témával kapcsolatos tudományos kiválóságok részére.

Az elmúlt három év nagy érdeklődést kiváltó rendezvényei után a Magyar Nemzeti Bank (MNB) idén is megrendezi a környezeti fenntarthatóság pénzügyi hatásait megvitató szakmai konferenciáját. Az idei eseményen – amely az MNB Youtube-csatornáján is követhető – a résztvevők azt tekintik át, hogy hogyan tartható fenn az utóbbi évek zöld pénzügyi lendülete a növekvő infláció, a recessziós aggodalmak és a geopolitikai turbulenciák idején.

2022 az „egymást átfedő válságok éveként” kerülhet be a történelemkönyvekbe, de ezek egyikét sem szabad ürügyként felhasználnunk arra, hogy feladjuk fenntarthatósági céljainkat. Éppen ellenkezőleg: meg kell dupláznunk ezzel kapcsolatos erőfeszítéseinket, és e sokkokat további okokként kell megneveznünk a gyorsítás érdekében – nyomatékosította Kandrács Csaba, az MNB alelnöke. Kiemelte: a jegybank – példát mutatva a pénzügyi szektoroknak is – változatlanul elkötelezett amellett, hogy Magyarország pénzügyi rendszerét és az egész gazdaságot fenntartható pályára állítsa.

Frank Elderson az Európai Központi Bank Igazgatótanácsának tagja videóüzenetében rámutatott arra, hogy az EU tagállamok kormányai továbbra is egyértelműen kiállnak a párizsi klímacélok iránt és konkrét intézkedéseket tesznek azok megvalósítására. A központi bankok és felügyeletek a törvényben meghatározott mandátumaik betartása kapcsán e célokat és intézkedéseket nem hagyhatják figyelmen kívül. Folyamatosan szem előtt kell tartaniuk azokat a forgatókönyveket is, amelyek a klímakockázatoknak és a természeti környezet pusztulásának egyre egyértelműbb lehetőségeit mutatják be.

Az eseményen több előadás is foglalkozott a környezeti eredetű pénzügyi kockázatokkal. Az előadók között az MNB vezetői mellett jelen vannak a tevékenységük „zöldítésében” élenjáró hazai és külföldi piaci szereplők, többek között Thomas Steiner, az Osztrák Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója, Pipijn Rijvers, a Nemzetközi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (WBCSD) alelnöke, Eric Usher, az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) fenntartható pénzügyi témákkal foglalkozó vezetőjei éppúgy, mint neves nemzetközi, fenntarthatósággal foglalkozó intézetek képviselői.

A konferencián sor került a pénzügyi szervezeteknek szóló Zöld Pénzügyek Díjak és a legkiválóbb tudományos teljesítményeket honoráló Zöld Pénzügyi Tudományos Díjak átadására is. A Zöld Pénzügyek Díj bíráló bizottsága – valamennyi bírálati szempont figyelembevételével – a Zöld Bank Díjat idén a Raiffeisen Bank Zrt.-nek ítélte. A Zöld Biztosító és Pénztár Díjat az UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt. kapta, a Zöld Befektetési Alapkezelő Díjjal pedig a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. zöld tevékenységét ismerték el.

A Nemzetközi Zöld Pénzügyek Életműdíjat Sean Kidney, a Climate Bonds Initiative társalapító-vezérigazgatója és a SOAS Fenntartható pénzügyek központjának professzora kapta, aki világszerte számos zöld pénzügyi tanácsnak és bizottságnak tagja. E fenntartható pénzügyekre fókuszáló testületek közé tartozik az EU Technical Expert Group, a People’s Bank of China Green Finance Task Force, az Európai Bizottsághoz tartozó High Level Expert Group on Sustainable Finance és számos ország (köztük például Kazahsztán és Kongó) szakértői csoportjai. A szakembert – aki korábban az ENSZ főtitkárának tanácsadójaként is tevékenykedett – az Environmental Finance magazin 2016-ban az év személyiségének választotta.