Budapest, 2023. május 26. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a kötelező tartalékrendszer alábbi technikai módosításairól döntött:

a) Az MNB megkezdi a felkészülést arra, hogy a kötelező tartalék összegét a tartalékköteles hitelintézetek tartalékalapjába tartozó források tárgyidőszak utolsó naptári napjára vonatkozó állományi adatai helyett a jövőben a tárgyidőszakra vonatkozó átlagos állományai alapján határozza meg.

b) Az átálláshoz szükséges köztes időszakban, azaz a 2023. júliusi teljesítési tárgyidőszaktól kezdődően visszavonásig (tervezetten az idei év végéig) a kötelező tartalék alapját az MNB fixen, a 2023. március 31. napjára vonatkozó statisztikai mérleg állományi adatok alapján állapítja meg, így a kötelező tartalék alapja ebben az időszakban változatlan marad.

c) A tartalékkötelezettség teljesítésébe 2023. július 1-től beleszámít a tartalékköteles hitelintézet MNB által vezetett forint betéti számláján legalább 14 napos eredeti futamidőre lekötött összeg. Az MNB az ebben a formában történő kötelezőtartalék-teljesítést legfeljebb a minimálisan tartandó kötelező tartalék 15 százalékáig veszi figyelembe minden intézmény esetén. Ennek megfelelően az MNB a hosszú futamidejű betéti tendereket továbbra is rendszeresen megtartja.

A módosítások következtében a kötelező tartalékrendszert szabályozó egyes MNB rendeletek vonatkozásában módosító MNB rendelet kerül kiadásra, amely folyamatról az MNB tájékoztatni fogja a tartalékköteles hitelintézetek körét. A kötelező tartalékrendszer tapasztalatairól és az azt érintő technikai módosításokról az MNB folyamatos konzultációt folytatott a Bankszövetséggel.