Budapest, 2023. december 19. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2023. december 21-én évvégén átnyúló futamidejű eurolikviditást nyújtó devizaswap tendert tart a rendszeresen alkalmazott eszközök mellett. Az MNB célja az aktív piaci jelenléttel, hogy erősítse a monetáris transzmisszió hatékonyságát, illetve a banki mérlegalkalmazkodás támogatásán keresztül fenntartsa a stabilitást az FX-swap piacon.

A napi rendszerességű T/N devizaswap tenderei, illetve heti rendszerességgel, szerdánként meghirdetett egyhetes futamidejű diszkontkötvény aukcióinak fenntartása mellett az MNB 2023. december 21-én egy évvégi eurolikviditást nyújtó devizaswap tendert tart egyhetes futamidővel. A rendszeresen meghirdetett eszközök közül a december 27-i diszkontkötvény aukció és a december 28-i T/N devizaswap tender szintén támogatja az év végi alkalmazkodást.

Az évvégén átnyúló, egyhetes futamidejű devizaswap tender napja 2023. december 21., értéknapja T+2 napos elszámolás mellett 2023. december 27., az ügylet lejárata 2024. január 3. Az euro/forint devizaswap tender paramétereit tartalmazó tenderfelhívásokat az MNB a tendernapon 9:00 órakor teszi közzé a jegybank honlapján és a hírügynökségi oldalakon. Az MNB az év végén átnyúló devizaswap tendereinek finanszírozásához felhasználhatja az eurolikviditást nyújtó nemzetközi repo-keretszerződéseit.

Az eurolikviditást nyújtó devizaswap terméktájékoztatója az alábbi linken érhető el: Terméktájékoztató. A jegybanki diszkontkötvény ismertetője az alábbi linken érhető el: Ismertető.

A 2023. decemberi egyhetes futamidejű devizaswap tender fontosabb időpontjai*

*A rendszeres tenderek és aukciók változatlanul megtartásra kerülnek a szokásos menetrend szerint.