Budapest, 2023. október 12. - A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Felügyeleti Központ és Pénzmúzeum épülete a Műemlék helyreállítás és építmény rehabilitáció kategóriában elnyerte az Építőipari Nívódíjat. A Díjat megtestesítő, Mesterdíj Alapítvány gondozásában készülő bronzkeretes réztáblát ünnepélyes keretek között avatták fel az épület csarnokában.

Kandrács Csaba az MNB alelnöke ünnepi beszédében kiemelte, hogy az MNB világos vízióval rendelkezett, amikor megvásárolta az elmúlt évtizedek során teljesen leromlott állapotba került egykori Postapalotát. A jegybank célja a beruházással nem csak az értékteremtés, a nemzeti vagyon növelése, de az épület megmentése, történetéhez, alkotójához méltó újjáépítése is volt. Mint elmondta: a siker garanciája az volt, hogy a munkában olyan szakemberek vettek részt, mint az átépítést tervező Szalay Tihamér építész, aki az eredeti építész, Sándy Gyula elkötelezett hívének vallja magát.

Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke beszédében Sándy Gyuláról, az ő életművéről emlékezett meg, kiemelve, hogy az építész öröksége közös hagyatékunk. Szalay Tihamér az épület tervező-építésze a tervezés és az építkezés időszakát elevenítette fel, megemlítve, hogy az egykori Postapalota jó kezekbe került, méltó funkciókkal. Hangsúlyozta, hogy az építészek, tervezők, kivitelezők és a tulajdonos mind együtt járultak hozzá ahhoz, hogy az épület újjászülethetett.

Az épületben működő Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont 2023 szeptemberében elnyerte a Családbarát Múzeum díjat, valamint a Múzeumpedagógiai Nívódíj kategórián belül a múzeumpedagógiai munka elismeréséért járó Különdíjat, a European Museum Academy (EMA) pedig a múzeumi tanulás fontosságát elismerő fődíjat, a DASA-díjat ítélte oda. Hergár Eszter az MNB igazgatója a Pénzmúzeum által elnyert Díjakat méltatta, és örömét fejezte ki, hogy a múzeum ebben a csodálatos, ma már Nívódíjas épületben működhet. Megköszönte az MNB támogatását, mely hozzájárult ahhoz, hogy másfél éves fennállásuk óta már számos díjat elnyertek.

Az Építőipari Nívódíjat a kiemelkedő építészeti-műszaki színvonalon megvalósított építmények, épületek, műtárgyak és épületegyüttesek szakmai elismerésére alapította 1999-ben az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és az Építéstudományi Egyesület (ÉTE). A két szervezet által életre hívott díjhoz később még hét további szakmai szervezet csatlakozott, akik a hazai építési szakma meghatározó részét képezik. Az általuk évente odaítélt Építőipari Nívódíj ezért kiemelkedő szakmai elismerésnek, a hazai építőipar teljesítményének legmagasabb elismerésének számít.