A Monetáris Tanács döntése alapján a jegybanki devizatartalékban duplájára, 500 millió euróra emelkedik a dedikált zöldkötvény-portfólió mérete. Ezzel a döntéssel a Magyar Nemzeti Bank tovább támogatja a környezeti fenntarthatóságot, összhangban a nemzetközi legjobb gyakorlatokkal és a jegybank zöld mandátumával. A zöldkötvény-portfólió növelése valós, rövid távú pozitív környezeti hatást eredményez. Döntésével az MNB véleményformáló gazdasági szereplőként ráirányítja a piaci szereplők figyelmét a fenntartható pénzügyek fontosságára.

A klímaváltozás által okozott negatív hatások enyhítése napjaink egyik legfontosabb feladata. A Magyar Nemzeti Bank 2019-ben kezdte meg dedikált zöldkötvény-portfóliójának kiépítését, ezzel az első jegybankok egyike volt, amely tartalékkezelésében is megjelenítette a környezeti fenntarthatósági szempontokat. A zöldkötvény-portfólióval az MNB aktív szereplője a fenntartható növekedést támogató piaci szegmensnek, miközben a tartalékkezelés elsődleges feladatait (likviditás, biztonság, hozam) is maximálisan szem előtt tartja. A portfólió összhangban áll az – MNB részvételével működő – legfontosabb nemzetközi jegybanki fórum (Network for Greening the Financial System) ajánlásával, illetve jelzi az MNB nemzetközi együttműködés iránti elkötelezettségét is.

A portfólióba a nemzetközi zöld standardoknak és a tartalékkezelés általános szabályainak megfelelő, úgynevezett „zöld címkével ellátott” kötvények kerülhetnek be, amelyek esetében a bevont forrást meghatározott, környezeti-energiahatékonysági szempontból hasznos, „zöld” beruházásra fordítja a kibocsátó. A portfólió kockázat-hozam karakterisztikái nem térnek el érdemben a hasonló típusú befektetésektől, mérete a devizatartalék alacsony hányadát teszi ki, így nem gyakorol érdemi hatást a tartalékkezelés pénzügyi teljesítményére és kockázatára. A portfólió kezelése során az MNB ezen piaci szegmens struktúrájának minél szorosabb leképezésére törekszik.

Az elkülönített zöldkötvény-portfólió megcélzott szintjének duplájára, piaci értéken 500 millió euróra való emelése összhangban van a jegybank törvényben rögzített céljaival, amelyek között közvetlenül és közvetetten is szerepel a környezeti fenntarthatóság támogatása. A jegybank elsődleges mandátuma is lehetőséget ad a klímaváltozással szembeni fellépésre, 2021 óta pedig a jegybanktörvény módosításával a fenntarthatósági szempontok expliciten is megjelentek az MNB mandátumában. A zöldkötvény-portfólió növelése illeszkedik az MNB Zöld Programjába is, amelynek célja a klímaváltozáshoz és más környezeti problémákhoz kapcsolódó kockázatok csökkentése, a hazai zöld pénzügyi szolgáltatások bővítése, a kapcsolódó tudásbázis növelése, valamint a pénzügyi szereplők és saját ökológiai lábnyomának további csökkentése.