Megjelentek a közösségi (állami, önkormányzati) tulajdonú vállalatok éves pénzügyi számláinak 2022-es adatai, amelyek itt érhetők el:

Közösségi (állami és önkormányzati tulajdonú) vállalatok pénzügyi számlái (mnb.hu)

A most publikált adatok többek között bemutatják, hogy a nem pénzügyi vállalatok szektorában a közösségi vállalatoknak mind a pénzügyi eszközei, mind a kötelezettségei az inflációt meghaladva növekedtek, körülbelül 30 százalékkal. Ez a növekedés jelentősen meghaladta a nem közösségi tulajdonban levő vállalatok mérlegfőösszegének növekedését. A tranzakciók és az átértékelődések tekintetében a legnagyobb állományváltozások egyaránt a pénzügyi derivatívákhoz kapcsolódnak, ami a 2022-es jelentős energia-áremelkedéssel van összefüggésben. A közösségi nem pénzügyi vállalatok finanszírozási igénye 2022-ben a GDP 1,2 százalékát érte el, ami az utóbbi 10 évben a legmagasabb finanszírozási igény.

Az éves pénzügyi számlák mellett a közösségi nem pénzügyi vállalatok esetében rendszeresen publikálásra kerül a nagyobb vállalatok negyedéves összesített mérlege is, amely az alszektor mérlegfőösszegének kb. 90 százalékát lefedi. A mérlegek idősora elérhető itt:

Közösségi (állami és önkormányzati tulajdonú) nem pénzügyi nagyvállalatok főbb pénzügyi adatai (mnb.hu)