A Magyar Nemzeti Bank üdvözli az Európai Központi Bank kedvező véleményét, amellyel támogatja a jegybanktörvény kormány által kezdeményezett módosítását. Ahogyan az MNB már többször jelezte, a nemzetközi példák alapján a jegybankok átmenetileg negatív saját tőke pozíció mellett is hitelesen és hatékonyan tudnak működni. A Magyar Nemzeti Bank továbbra is mindent megtesz az árstabilitás elérése és a pénzügyi stabilitás biztosítása érdekében.

A közelmúltban a Pénzügyminisztérium – az MNB egyetértésével és támogatásával – a magyar jegybanktörvény jegybanki veszteségek térítéséről szóló részeinek módosítását kezdeményezte. A változtatás igénye azért merült fel, mert az európai országokat áttekintve a jelenlegi magyar szabályozás az egyik legszigorúbb. Nemzetközi színtéren több példa is jól mutatja, hogy a jegybankok átmenetileg negatív tőke mellett is hatékonyan tudnak működni és megfelelően tudnak elsődleges céljukra, az infláció elleni küzdelemre fókuszálni.

Az MNB és a kormány az elmúlt hónapokban részletesen megvizsgálta, hogy milyen a legjobb európai gyakorlat a negatív saját tőke problémájának kezelésére. Ezen vizsgálat alapján alakult ki az Európai Központi Bank felé véleményezésre elküldött – koncepciójában az MNB tavalyi javaslatával megegyező – előterjesztés. A törvényjavaslat szerint az MNB negatívba forduló saját tőkéje nem járna együtt a költségvetés térítési kötelezettségével, a jegybank saját tőkéje több más uniós országhoz hasonlóan átmeneti időre negatív is lehetne, a középtávon szükséges pozitív saját tőkét pedig a későbbi évek nyeresége biztosítaná.

A Magyar Nemzeti Bank továbbra is mindent megtesz az infláció további csökkentése és az árstabilitás elérése érdekében. Ebben a folyamatban az új veszteségtérítési szabályok tovább növelik a jegybank mozgásterét.