Az MNB vállalati konjunktúra indexe a júliusi mélypontot (-15 pont) követően -8 pontra emelkedett. A jelenlegi helyzet kedvezőtlen megítélése a júliusi rekordalacsony (-32 pont) szintről -21 pontra javult, ami az elmúlt 3 hónap legmagasabb értéke. A várakozások indexe is növekedett, az előző havi +2-ről +5 pontra. Az 1 évvel korábbi szinthez viszonyított átlagos kapacitás-kihasználtság és bevételi szint is nőtt júliushoz képest: előbbi 87-ről 90, utóbbi 93-ról 98 százalékra. Utóbbi az elmúlt 3 hónap legmagasabb értéke. A beruházási és a létszámváltoztatási tervek mutatója is javult az előző hónaphoz képest: előbbi +16-ról +24 pontra, utóbbi +1-ről +3 pontra. A konjunktúra mutatók júliushoz képest tapasztalt növekedését elsősorban a mikro-, és a nagyvállalati válaszadók üzleti hangulatának javulása magyarázta. Az ipar és építőipar helyzetértékelése és várakozásai azonban továbbra is inkább kedvezőtlenek.

Korábbi felméréseink eredményei az alábbi linkre kattintva érhetők el:

https://www.mnb.hu/penzugyi-stabilitas/publikaciok-tanulmanyok/vallalati-konjunktura-felmeres

A jegybank alapfeladatainak ellátásához kiemelten fontosnak tartja a hazai vállalati szektor aktuális gazdasági helyzetének és jövőbeli várakozásainak nyomon követését. Ennek érdekében az MNB 2020 decemberétől havi gyakorisággal végez vállalati konjunktúrafelmérést a kereskedelmi bankok és a vállalati szektor érdekvédelmi szervezetei közvetítésével, amelynek segítségével az aggregált statisztikai adatoknál részletesebb és közvetlenebb visszajelzés kapható a gazdasági szereplők helyzetéről és kilátásairól. Az MNB vállalati konjunktúra indexe a jelenlegi helyzet és a várakozások megítélésének együttes figyelembevételével kerül kiszámításra, amely egy mutatóba sűrítve vizsgálja a hazai vállalati konjunktúra alakulását.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a felmérésben közreműködőknek, hogy együttműködésükkel hozzájárulnak a gazdasági folyamatok gyorsabb és mélyebb megismeréséhez!