Az MNB vállalati konjunktúraindexe az augusztusi -8 pontról -12 pontra csökkent. Az index gyengüléséhez a jelenlegi helyzet megítélésének romlása (-21-ről -26 pontra) és a várakozások gyengülése (+5-ről +3 pontra) is hozzájárult. Az egy évvel korábbi szinthez viszonyított átlagos kapacitás-kihasználtság és bevételi szint is csökkent augusztushoz képest: előbbi 90-ről 87, utóbbi 98-ról 93 százalékra. A beruházási és a létszámváltoztatási tervek mutatói továbbra is pozitívak, de gyengültek az előző hónaphoz képest: előbbi +24-ről +20, utóbbi +3-ról +2 pontra. A konjunktúraindex előző hónaphoz viszonyított gyengülése elsősorban a nagyvállalati válaszadók aktuális helyzettel kapcsolatos tapasztalatainak kedvezőtlenebbé válásával magyarázható.

Korábbi felméréseink eredményei az alábbi linkre kattintva érhetők el:

https://www.mnb.hu/penzugyi-stabilitas/publikaciok-tanulmanyok/vallalati-konjunktura-felmeres

A jegybank alapfeladatainak ellátásához kiemelten fontosnak tartja a hazai vállalati szektor aktuális gazdasági helyzetének és jövőbeli várakozásainak nyomon követését. Ennek érdekében az MNB 2020 decemberétől havi gyakorisággal végez vállalati konjunktúrafelmérést a kereskedelmi bankok és a vállalati szektor érdekvédelmi szervezetei közvetítésével, amelynek segítségével az aggregált statisztikai adatoknál részletesebb és közvetlenebb visszajelzés kapható a gazdasági szereplők helyzetéről és kilátásairól. Az MNB vállalati konjunktúra indexe a jelenlegi helyzet és a várakozások megítélésének együttes figyelembevételével kerül kiszámításra, amely egy mutatóba sűrítve vizsgálja a hazai vállalati konjunktúra alakulását.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a felmérésben közreműködőknek, hogy együttműködésükkel hozzájárulnak a gazdasági folyamatok gyorsabb és mélyebb megismeréséhez!