Budapest, 2023. november 24.Közös pénzügyi felügyeleti együttműködésről kötött megállapodást az MNB és a kazah Astana Financial Services Authority. A dokumentum aláírására a magyar jegybank 2023. évi Eurázsia Fórum konferenciájának keretében került sor.

Együttműködési megállapodást kötött ma Budapesten a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA). A dokumentumot Kandrács Csaba, az MNB felügyeleti és fogyasztóvédelmi alelnöke, illetve Nurkhat Kushimov, az AFSA első számú vezetője (CEO) látta el kézjegyével. Az ünnepélyes aláírásra az MNB által idén november 23-24. között megrendezett Eurázsia Fórum keretei között került sor.

Az együttműködés részeként a magyar és a kazah felügyelet általános pénz- és tőkepiaci információkat adhat át egymásnak tevékenységük továbbfejlesztésére. Az AFSA és az MNB emellett közös rendezvényeket is szervezhet: egyebek közt sor kerülhet az AIFC-ről szóló ismeretterjesztő workshopokra a hazai pénzügyi társaságok számára, illetve Magyarországról szóló ismeretterjesztő fórumokra az AIFC-hez tartozó intézményeknek (vagyonkezelők, befektetési szolgáltatók, biztosítók, hitelintézetek, illetve bármely egyéb pénzügyi szolgáltató).

Az együttműködés első konkrét lépéseként az AFSA felügyeleti vezetői november 22-én kapcsolatépítő megbeszélésen vettek részt a hazai befektetési alapkezelői szektor képviselőivel, az MNB koordinálásával.

Magyar Nemzeti Bank