Budapest, 2023. november 4. Zöld adatokat tesz közzé negyedévente honlapján az MNB a fenntartható pénz- és tőkepiacok mutatószámainak alakulásáról. Egyebek közt a jegybanki zöld tőkekövetelmény-programok alakulásáról, illetve a zöld értékpapírok volumenéről is képet kaphatnak az olvasók. A fenntartható adatvagyon bővülésével fokozatosan újabb adatok is elérhetővé válnak majd a továbbiakban.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ezentúl negyedévente közzéteszi honlapjának Statisztikai aloldalán a fenntartható pénz- és tőkepiac több mutatószámának alakulására vonatkozó információkat, az elmúlt három év során kiépült zöld adatvagyonára alapozva. A jegybank célja a lépéssel a piaci szereplők, a tudományos réteg, valamint a szélesebb körű nyilvánosság tájékoztatása.

A publikáció egyrészt a zöld vállalati és önkormányzati, valamint zöld lakáscélú tőkekövetelmény-kedvezmény programban résztvevő hitelállományokra, illetve a hazai szereplők által, a vonatkozási időpontban elérhető kibocsátott zöld értékpapírokra vonatkozóan tartalmaz információkat.

A statisztikában emellett olvashatók adatok a pénzügyi szolgáltatási ágazatban a fenntarthatósággal kapcsolatos közzétételekről szóló 2021. évi uniós rendelet (SFDR) 8. cikke (világoszöld befektetési eszközök) és 9. cikke (sötétzöld befektetési eszközök) szerint kezelt vagyonadatokra vonatkozóan is. A világoszöld eszközök célul tűzik ki a környezeti és/vagy társadalmi jellemzők előmozdítását, s figyelembe veszik egy adott vállalkozás helyes vállalatirányítási gyakorlatát is. A fenntartható befektetések legmagasabb szintjét jelentő sötétzöld eszközök célja egyértelműen a környezetre/társadalomra gyakorolt pozitív hatás kifejtése.

A statisztikát kiegészítik a 2023 tavaszán elindított MNB Zöld Pénzügyi Termékkereső platformon található kvalitatív információk. Az érdeklődők a számok mögé látva megismerhetik, illetve összehasonlíthatják többek között e befektetések fenntarthatósági jellemzőit, eszközallokációját, illetve fenntarthatósági mutatóik eredményét.

Az adatvagyon bővülésével az MNB által közzéteendő információk köre várhatóan bővülni fog a továbbiakban.

Magyar Nemzeti Bank