Budapest, 2023. augusztus 17. – Az MNB vizsgálata nyomán 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a B&B Travel Személyszállító Zrt.-re jogosulatlan pénzkölcsönnyújtási tevékenysége miatt. A társaság bő két éven át több tucat esetben nyújtott pénzkölcsönöket kamat fejében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – helyszíni ellenőrzést is magába foglaló – piacfelügyeleti eljárást folytatott a budapesti székhelyű B&B Travel Személyszállító Zrt.-nél (B&B Travel Zrt.) annak megállapítására, hogy a társaság végez-e jogosulatlanul a jegybank engedélyéhez kötött – a hitelintézeti törvényben nevesített – pénzügyi szolgáltatási tevékenységet, konkrétan nyújt-e pénzkölcsönöket.

Az MNB vizsgálata feltárta, hogy a B&B Travel Zrt. bő 2 éven át nyújtott vállalkozások számára több tucat alkalommal pénzkölcsönöket, amelyek nem minősültek (a jegybank engedélye nélkül is végezhető) vállalatcsoporton belüli csoportfinanszírozásnak. A társaság valamennyi esetben kamatot kötött ki az általa adott kölcsönök ellenértékeként.

A jegybank eljárása során megállapította, hogy a társaság üzletszerűen, azaz rendszeresen, előre egyedileg meg nem határozott ügyfélkörnek, nyereség, illetve vagyonszerzés érdekében végzett pénzügyi szolgáltatási tevékenységet. A B&B Travel Zrt. ugyanakkor ennek végzésére nem rendelkezik és nem is rendelkezett jegybanki engedéllyel.

Az MNB mindezek alapján azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a társaság engedély nélkül pénzkölcsönt nyújtson, és a feltárt jogsértés miatt 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot is kiszabott a B&B Travel Zrt.-re. A piacfelügyeleti eljárás megállapításai alapján az MNB az ügyben jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanújával feljelentést tesz.

A bírságösszeg kapcsán kiemelt súlyosító körülménynek számított, hogy a társaság számottevő volument elérő mértékben nyújtott kölcsönöket. Enyhítő körülménynek minősült ugyanakkor, hogy a B&B Travel Zrt. jogsértő tevékenysége kapcsán csak kisszámú ügyféllel került kapcsolatba, ezáltal tevékenysége ténylegesen érdemben nem veszélyeztethette a pénzügyi rendszerbe, pénzpiacokba vetett közbizalmat.

A jegybank ismételten felhívja az ügyfelek figyelmét arra, hogy egy-egy szolgáltatás, termék igénybevétele előtt előzetesen mindig ellenőrizzék, hogy az adott szolgáltató rendelkezik-e pénzügyi tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval, s így szerepel-e a jegybank Piaci szereplőket felsoroló nyilvántartásában. Az MNB ügyfélszolgálata, vidéki pénzügyi tanácsadó irodái, illetve honlapja minden szükséges tájékoztatást megadnak ennek kapcsán a szerződésük megkötése előtt érdeklődőknek.

Magyar Nemzeti Bank