Budapest, 2023. december 22.December 12-i hatállyal új főközgazdásza van a Magyar Nemzeti Banknak (MNB), Kuti Zsolt Monetáris politikáért, pénzügyi elemzésekért és statisztikáért felelős ügyvezető igazgató személyében. Ebben a megbízatásában elsődleges feladata a gazdasági és pénzügyi elemzések összeállításának koordinálása és felügyelete, illetve a jegybankelnök és alelnök munkájának támogatása a Monetáris Tanács, valamint a Pénzügyi Stabilitási Tanács ülésein.

kutizs-2023-12-22.png

Kuti Zsolt 2021 óta a MNB Monetáris politikáért, pénzügyi elemzésekért és statisztikáért felelős ügyvezető igazgatója. Neki és csapatának vezető szerepe van a monetáris politikai stratégia döntéshozatalának támogatásában, a magyar gazdaság legfrissebb pénzügyi piaci és makrofinanszírozási fejleményeinek elemzésében.

Tanulmányait a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen és az Otago Egyetemen (Új-Zéland) végezte. Mester diplomát a Közép-Európai Egyetemen szerzett. 2001-ben a Citibankban kezdett dolgozni pénzügyi kontroller, projektkoordinátor és kockázatkezelési portfóliómenedzseri munkakörben. A kutatási munkákat végzett a bázeli székhelyű Bank for International Settlements-nél. 2008-ban lépett be az MNB Pénzügyi elemzések területére. 2014-ben a Monetáris politika és pénzpiaci elemzés igazgatóság vezetőjévé nevezték ki. 2021-ben lett ügyvezető igazgató.

2014 óta a Budapesti Tőzsde igazgatóságának, valamint 2020 óta a KELER Zrt. igazgatóságának tagja, számos hazai és nemzetközi publikáció szerzője. 2023-ban elnyerte a Popovics Sándor Díjat.

A jegybank főközgazdásza címet korábban Palotai Dániel, az IMF igazgatótanácsának tagja és Baksay Gergely az MNB ügyvezető igazgatója töltötte be.