Budapest, 2023. szeptember 29. Az MNB üdvözli az OBA újítását, amely révén a jövőbeni kártalanítási kifizetések felgyorsítása érdekében az érintett banki ügyfelek a betétbiztosító online bejelentő felületén közvetlenül is megadhatják bankszámlaszámukat. A fejlesztés erősítheti a fogyasztók bankrendszerbe vetett bizalmát, ami a pénzügyi stabilitás fontos alappillére.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) üdvözli az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által 2023. szeptember végén élesített jelentős technikai fejlesztést. Ez azzal gyorsíthatja fel a jövőbeni esetleges betétbiztosítási kifizetéseket, hogy az OBA-kifizetés kapcsán érintett bank lakossági ügyfelei közvetlenül a betétbiztosító honlapjának online számlaszám-bejelentő felületén adhatják meg, hogy milyen számlaszámra kérik a kártalanítást.

Az érintett fogyasztóknak így a továbbiakban a kártalanítási összeg kifizetéséhez szükséges információkat kényelmesen, pl. otthonról, éjjel-nappal – akár hétvégén vagy ünnepnapokon is – percek alatt megtehetik. (Az új digitális rögzítés mellett természetesen a kártalanítási eljárásban részt vevő adatrögzítő bankfiókokban továbbra is lehetőség lesz a személyes számlabejelentésre.)

A betétbiztosító érintett bejelentési felülete alkalmanként csak azokra az időszakokra nyílik majd meg, amikor az OBA-nak kártalanítási kötelezettsége merül fel. Az ügyféladatok megadása során az OBA kétfaktoros biztonsági azonosítással gondoskodik a fogyasztók biztonságáról.

A betétbiztosító – az Európai Unión belül is az élmezőnybe tartozó – fejlesztése akár nagy tömegű kártalanítási igény gyors befogadását teszi lehetővé a betétbiztosító számára. A kártalanításra jogosult és azonosított lakossági ügyfelek számára ezt követően az OBA közvetlenül tudja majd utalni a kártalanítás összegét.

Az OBA új technikai fejlesztése mindezek nyomán tovább erősítheti az ügyfelek bankrendszerbe vetett bizalmát. Ez pedig a pénzügyi stabilitás egyik fontos alappillére, s fenntartása az MNB alapvető feladata.

Magyar Nemzeti Bank