Hong Kong, 2023. június 6. - A Magyar Nemzeti Bankot (MNB) Patai Mihály alelnök képviselte a június 6-án, Hongkongban megrendezett Belt and Road Initiative and RMB Internationalization Forum c. konferencián, ahol a rendezvény nyitó-előadásainak sorában kiemelt vendégként szólalt fel. A kiemelt vendégek között Darryl Chan, a Hongkongi Monetáris Hatóság vezérigazgató-helyettese és Liu Jin, a Bank of China alelnöke is beszédet mondott.

Beszédében Patai Mihály kihangsúlyozta, hogy Magyarország és a Kínai Népköztársaság között régre nyúló baráti kapcsolat van, amely a tiszteleten és a kölcsönös megértésen alapul. A két ország jó viszonyára utalva felelevenítette, hogy Magyarország volt az első európai ország, amely csatlakozott az idén tízéves évfordulóját ünneplő Belt and Road (Övezet és Út) kezdeményezéshez.

Az alelnök a magyar és a kínai jegybank viszonyát is erősnek és barátinak nevezte. A magyar jegybank az elsők között volt Európában, amely 2013 szeptemberében swap-megállapodást kötött a Bank of China-val, amit már többször megújítottak, és jelenleg is érvényben van. A konferencia fő témájának kapcsán kiemelte, hogy az MNB a renminbi jelentőségét és növekvő nemzetközi szerepét már korán felismerte, ezért 2015-ben meghirdette saját Renminbi Programját. Patai Mihály szerint a renminbi nemzetközivé válása szempontjából jelentős előrelépések történtek az elmúlt években, és 2019 és 2022 között a nyolcadikról az ötödik helyre emelkedett a tőzsdén kívüli (OTC) devizapiacok rangsorában.

Hazánk kapcsán rámutatott: abbéli törekvésünkben, hogy regionális pénzügyi központtá váljunk, Magyarország olyan kiemelkedő példákat vesz alapul, mint például Hongkong. A jó példákból tanuljuk meg, hogy mik egy sikeres pénzügyi központ legfontosabb építőkövei – zárta gondolatait a jegybank alelnöke.