Budapest, 2023. november 24. - 2023. november 22-24. között a Magyar Nemzeti Bank „Financial Infrastructures, Payments and Cyber Security” címmel tartott szemináriumot, amelyre 18 jegybank és felügyeleti hatóság képviseletében érkeztek külföldi szakértők a balkáni, kaukázusi, közel-keleti, közép- és kelet-ázsiai térségekből. Az eseményre a 2023 elején indított technikai segítségnyújtási program keretei között került sor, amellyel az MNB célja a nemzetközi szakmai tapasztalatcsere erősítése, a jó gyakorlatok megosztása, valamint a jegybanki kapcsolatépítés.

A program harmadik szemináriuma olyan kiemelt témákra fókuszált, mint a pénzügyi infrastruktúrák megújítása és az innovatív fizetési rendszerek, valamint az egyre fontosabb kibervédelem. Az elektronikus fizetési megoldások az elmúlt években dinamikusan fejlődtek és egy modern, nemzetközileg is versenyképes gazdaság nélkülözhetetlen elemévé váltak. Az MNB előadói részletesen bemutatták a jegybank egyik kiemelt projektjeként megvalósult Azonnali Fizetési Rendszert, amely új dimenzióba helyezte a magyar pénzforgalmat és az elmúlt harminc év legnagyobb magyar pénzügyi innovációjaként a bankszektor sikeres digitális átállását eredményezte. A két és félnapos szeminárium résztvevői esettanulmányon keresztül is szélesíthették tudásukat a fizetési szokásokat befolyásoló főbb tényezők és az elektronikus fizetés népszerűsítésének legjobb gyakorlatai terén.

A hallgatóság a lakossági fizetési piacon tapasztalható csalások mérséklése érdekében bevezetett eszközökről, valamint az MNB informatikai és kiberbiztonsági jógyakorlataival is megismerkedhetett. A felgyorsult digitalizációs fejlesztések okán napjainkban a pénzügyi intézményeknek egyre nagyobb számú és komplexebb információbiztonsági kockázattal és fenyegetéssel kell szembenézniük, ezért kiemelten fontossá vált a kiberkockázatok és kiberbiztonság kérdésköre.

Az MNB „Stability and Innovation” névre keresztelt technikai segítségnyújtási programja négy szemináriumot kínál az év során, amelyek témái mind a hagyományos jegybanki funkciókat, mind pedig a pénzügyi életben megjelenő innovációkat érintik. A programot bemutató brosúra, amely a szemináriumok részletes leírását tartalmazza, angol nyelven elérhető az MNB honlapján.

Az új program keretében 2023-ban egy további szeminárium kerül megrendezésre Budapesten „Financial Stability and Macroprudential Policymaking” témában 2023. december 6-8. között, majd 2024-ben tovább folytatódik a program négy újabb szemináriummal.