Budapest, 2023.12.08. - „Financial Stability and Macroprudential Policymaking” címmel tartott szemináriumot a Magyar Nemzeti Bank december 6-8. között Budapesten. A háromnapos program az MNB 2023-ban indult Technikai Segítségnyújtási Programjának záróeseményeként valósult meg, a júniusi zöld pénzügyi, illetve az ősz folyamán megrendezett digitalizációs és FinTech, valamint pénzügyi infrastruktúrák témájú előadássorozatot követően. A szemináriumot Virág Barnabás, az MNB alelnöke nyitotta meg, aki beszédében az együttműködés és partnerség fontosságára hívta fel a figyelmet, mely különös jelentőséggel bír a válságok által sújtott kihívások kezelésekor. Továbbá bejelentette, hogy az idei év sikerére való tekintettel az MNB Technikai Segítségnyújtási programja 2024-ben “From Tradition To Innovation” címen folytatódik négy újabb szemináriummal, amelyek mind a hagyományos jegybanki funkciókat, mind pedig az új, innovatív jegybanki működési területeket is lefedik. A négy szemináriumon összesen 21 partnerország közel 100 jegybanki szakértője vett részt az év során.

Napjainkban, mikor a pénzintézetek és gazdaságok váratlan eseményekkel, válságokkal szembeni ellenállóképessége létfontosságú, a pénzügyi stabilitás fenntartására és a rendszerszintű kockázatok minimalizálására nagyobb figyelem hárul, mint valaha. Ezen döntések közvetlen hatással vannak a hitelezésre, ingatlanpiacokra és tőkeállományra, nagyban befolyásolva a gazdasági növekedést és a fenntartható fejlődést. Az MNB szakértői által tartott szeminárium során így kiemelt figyelmet kaptak a pénzügyi stabilitás aktuális kihívásai, mint például az éghajlati kockázatokra bevezetett MNB válaszintézkedések, illetve a legújabb döntéstámogató módszerek, az ügynök alapú modellezés bemutatása is.

A résztvevők az adósságfék-szabályokkal, a makroprudenciális tőkepufferekkel, a likviditással és finanszírozással összefüggő szabályozással interaktív workshop keretében ismerkedhettek meg gyakorlati tudásukat is szélesítve. A jegybanki szakértők szakmai tudásának elmélyítésén túl a rendezvény kiváló alkalmat teremtett arra is, hogy a résztvevők értékes kapcsolatokat építsenek ki az MNB szakértőivel.

Az MNB 2023 júniusában indította el, „Stability and Innovation” névre keresztelt technikai segítségnyújtási programját. A Magyar Nemzeti Bank nemzetközi kapcsolati hálója révén eddig is rendszeresen adott otthont szakmai képzéseknek és tudásmegosztási eseményeknek, melyeken partnerországaink jegybanki szakértői, vezetői vettek részt. Az MNB saját technikai segítségnyújtási programjával az eddigi, kereslet alapú szakmai képzések és tudásmegosztási események szervezett keretbe kerültek, ezzel segítve elő az MNB jó gyakorlatainak megosztását, külföldi kapcsolatrendszerének megerősítését és saját, szakmai megoldásainak és megközelítésének népszerűsítését.