2023. október 25. - Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke Kaposváron azokkal a sikeres vállalatvezetőkel találkozott, akik az elmúlt évtized során kiemelkedően teljesítettek. Ezen vállalatok sikerei a 2020-as évtized magyar gazdaság növekedésének is fontos pillérei lesznek.

A 2010-es évtized gazdasági sikereiben kiemelt szerepük volt azoknak a vállalatoknak, akik innováció révén képesek voltak növelni a versenyképességüket, árbevételüket és exportjukat. A Magyar Nemzeti Bank, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Design Terminal, több sikeres hazai vállalat és a tőkebefektetői szakma képviselői által létrehozott Scale-Up Hungary csapat átfogó vizsgálata alapján összesen több mint 1000 ilyen vállalat működik hazánkban. Ezek a „rejtett bajnokok” a cégeknek mindössze 0,3 százalékát teszik ki, ám ők felelnek a hazai export 13 százalékáért és a makrogazdasági növekedés közel negyedéért. Az MNB vezetése ezért fontosnak tartja, hogy rendszeres találkozók keretében jobban megismerje a cégeket, a környezetüket, a nehézségeket, melyek azok a tényezők, amik segítik és melyek azok, amik akadályozzák őket az innovációban, növekedésben, valamint az export piacra lépésben.

A 2020-as évek karaktere lényegesen eltér az előző évtizedtől, ezért a jegybank különösen fontosnak tartja, hogy szakmai tanácsokkal, piaci elemzésekkel segítse a jövő meghatározó cégeit az előttünk álló évtizedek kihívásainak leküzdésében.