Budapest, 2023. június 19. – A Project Rosalind nemzetközi innovációs verseny a BIS Innovation Hub londoni központjának és a Bank of Englandnek a közös kezdeményezése. A verseny célja, hogy a jegybankok által kibocsátott digitális jegybankpénz felhasználási eseteire javaslatokat dolgozzon ki, és ezeket technológiai szinten meg is valósítsa. A BME-MNB együttműködésben két közös csapat is jelentkezett a Project Rosalind Techsprint-re, melyben rövid idő alatt kellett eljutni az ötlettől a technológiai szintű megvalósításig. A nagyon erős mezőnyben mindkét BME-MNB csapat bejutott az elődöntőbe, az egyik csapat pedig a 12 fős döntőbe is.

A Project Rosalind célja, hogy olyan lakossági digitális jegybankpénz felhasználási eseteket keressen, amelyek a magánszektor és jegybank együttműködése által ösztönzik a versenyt, és új funkcionalitásokkal hozzáadott értéket teremtenek a felhasználók számára. Ennek érdekében 2023 februárjában egy technológiai versenyt hirdetett a BIS Innovation Hub londoni központja Project Rosalind Techsprint néven, melyre alapvetően nemzetközi technológiai cégek megoldásait várták. A BME-MNB együttműködésének keretében a BME blokklánc szakértői és az MNB digitalizációs területének munkatársai két közös csapattal is beneveztek a versenybe. Arra vonatkozóan kellett ötleteket bemutatni, illetve azt később a BIS technológiai infrastruktúrájához kapcsolódva, a verseny során kifejlesztett, működő rendszerrel demonstrálni, hogy a jegybank által kibocsátott digitális jegybankpénz milyen módon használható közpolitikai problémák megoldására, újfajta technológiai megoldások segítségével.

Az egyik BME-MNB csapat egy valós idejű, blokklánc alapú, hipotetikus energiaár-támogatási és ösztönző rendszert fejlesztett ki. A megoldás segítségével valós időben lehet támogatni digitális jegybankpénzben végzett kifizetésekkel az állampolgárok megemelkedett energiaszámlájának kiegyenlítését és ösztönözni az energia megtakarítást, miközben mind a fenntarthatósági szempontokat, mind a szigorú adatvédelmi szempontokat figyelembe veszi a rendszer.

A másik csapat egy blokklánc alapú, hipotetikus autólízing megoldást fejlesztett ki, mellyel lehetséges olyan, fenntarthatósági szempontokat érvényesítő autó-vásárlás támogatási politikát kialakítani és megvalósítani, amelyben a lízingbe vétel folyamata automatizálásra és így egyszerűsítésre is kerül, miközben a környezeti szempontokat is érvényesítik digitális jegybankpénzben végzett célzott támogatások valós idejű kifizetésével.

A pályamunkák előzetes szűrése után mindkét csapat megoldása bejutott a 22 csapatos elődöntőbe. Majd az energiaár-támogatási rendszer megoldással jelentkező BME-MNB csapatnak sikerült a 12 csapatos döntőbe is bejutnia olyan nagy nemzetközi tech-óriások közé, mint az Amazon, a Thales, a Revolut vagy a Vayana Network.

A szervezők által publikált beszámoló a versenyről és pályamunkákról itt érhető el: BISIH_Project Rosalind_Building API prototypes for retail CBDC ecosystem innovation