A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2021. októberében kezdte meg Szabadság téri székházának teljes rekonstrukcióját, amit többek között az tett indokolttá, hogy az előzetes vizsgálatok szerint az épület műszaki állapota egy külső és belső felújítás nélkül öt éven belül komoly működési kockázatot jelentett volna. Az eredetileg Alpár Ignác tervei alapján készült, 1905-ben átadott épület sosem esett át komolyabb rekonstrukción, így műszaki, információbiztonsági és gépészeti szempontból is jelentősen leromlott az állapota. A mostani, teljes körű felújítás célja, hogy az épület műemlékvédelmi, fenntarthatósági és pénzügyi edukációs szempontoknak egyaránt megfelelve, még sokáig szolgálja az ország jegybankjának működését.

Az eredeti szerződés megkötése óta eltelt időszak kihívásai (Covid-válság, az ellátási láncokban kialakult fennakadások, orosz-ukrán konfliktus, nyersanyagpiaci- és inflációs válság) az építőipart és ezáltal valamennyi beruházással foglalkozó vállalkozást rendkívül nehéz helyzet elé állított. Az általánosan magas inflációs környezet, az elérhető munkaerőpiaci kapacitás beszűkülése, valamint a drasztikusan megnövekedett nyersanyagárak miatt ezért valamennyi, hasonló műemlék-jellegű épület felújításánál jelentős, sokszor duplájára emelkedő költségekkel kell most már számolni.

A több mint 100 éves, műemléki védelem alatt álló Szabadság téri épület felújításának költségei várhatóan közel 50 százalékkal emelkednek meg a piaci folyamatok miatt. Az MNB a tervezett plusz ráfordítással tudja biztosítani a szerződésben vállalt szükséges műszaki és építészeti feltételek teljesülését. A műemléki felújítás alatt Magyarország jegybankja továbbra is zavartalanul látja el feladatát a Krisztina körút 6. és a Krisztina körút 55. szám alatt található saját irodaházában, valamint soroksári Logisztikai központjában.