Budapest, 2023. május 12. – A hitelpiac hatékony és zökkenőmentes működése érdekében az MNB rendszeresen felülvizsgálja az adósságfék szabályozás előírásait. Az idei évi felülvizsgálat eredményeként a jegybank az inflációs folyamatokra és az elmúlt évek bérdinamikájára tekintettel 2023. július 1-jétől a magasabb jövedelemarányos eladósodottságot engedő jövedelmi küszöbérték, valamint kisösszegű hitelekre vonatkozó, az adósságfék szabályok alkalmazhatósága alóli kivételszabály küszöbérték megemeléséről döntött.

Az elmúlt időszakban tapasztalt magas inflációs környezet és nominális bérdinamika szükségessé tette a jövedelemarányos törlesztőrészlet és a hitelfedezeti arányok szabályozásáról szóló 32/2014. (IX. 10.) MNB rendelet felülvizsgálatát. Az aktuális értékek alapján az 500 ezer forint feletti nettó havi jövedelemmel rendelkező adósok esetén alkalmazható a magasabb, főszabály szerint 50 helyett 60 százalékos eladósodottságot engedő jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) limit. Az elmúlt években látott dinamikus nominális béremelkedés miatt ugyanakkor a magasabb limitek elérése a törlesztési képesség tényleges növekedése nélkül is egyre több adós számára vált elérhetővé, aminek ellensúlyozására 2023. július 1-jétől a küszöbérték 500 ezer forintról 600 ezer forintra emelkedik. A módosítás az adósok alacsony arányát érintő, preventív jellegű intézkedés.

Az adósságfék-keretrendszer hatékony alkalmazhatósága érdekében a rendszerkockázatot még nem jelentő, kisösszegű hitelek esetében az adósságfék szabályoknak való megfelelést nem kötelező ellenőrizni. Jelenleg ezt a kivételszabályt a hitelfelvevők első 300 ezer forint alatti hitelfelvételekor, valamint hitelkeret-emelések esetén háromévente egyszer 300 ezer forintos vagy a hitelkeretösszeg 20 százalékos emelése közül a kisebb értékig alkalmazhatják a hitelnyújtók. Az elmúlt időszak inflációs folyamataira tekintettel a 2016-ban rögzített nominális értékek 300 ezer forintról 450 ezer forintra emelését is szükségesnek ítélte meg az MNB a kivételszabály effektivitásának megőrzése érdekében.

Emellett egyéb technikai módosítások mellett az adósságfék rendeletben és a kapcsolódó Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK) dokumentumban egyértelműsítésre kerül a felsőoktatási intézmények által nyújtott ösztöndíjak hitelnyújtáskor figyelembe vehető jövedelemként való elfogadhatósága is.

A módosítások biztosítják a hitelezési folyamatok fenntarthatóságát, miközben nem korlátozzák az egészséges hitelkihelyezést.

A rendelet módosítása 2023. július 1-jén lép hatályba.