A Magyar Nemzeti Bank a nemzetközi jegybanki együttműködés melletti elkötelezettsége jegyében 2023-ban sikeresen elindította technikai segítségnyújtási programját, mellyel célja, az MNB szakmai kapcsolatainak erősítése partnereivel, valamint jó gyakorlatainak megosztása. A program második szemináriumára „The MNB’s Approach on Supporting Digitization and FinTech Innovations” címmel 2023. október 25-27. között került sor Budapesten. A résztvevők 12 jegybank képviseletében érkeztek a balkáni, kaukázusi, közel-keleti, közép- és kelet-ázsiai térségekből.

A jegybankok jövője elválaszthatatlan az innovációtól, hiszen a jövő pénzügyi rendszereinek alakításában betöltött vezető szerepük előfeltétele a digitális és FinTech megoldások aktív alkalmazása, fejlesztése. A digitális gazdaság és a pénzügyi innováció gyors fejlődése túlnyúlik az országhatárokon és a szabályozási kereteken, ezért a döntéshozóknak olyan intézményi támogatásra van szükségük, mely összefogja a közös munkát és teret biztosít a további, összehangolt működésre.

A szeminárium első felében a globális FinTech trendek kerültek bemutatásra, mely során elméleti bevezetőként a résztvevők ízelítőt kaphattak olyan pénzügyi stabilitási és piaci integritást érintő problémákból, melyeket az újonnan megjelenő FinTech trendek hoztak magukkal. A szeminárium résztvevői esettanulmányokon keresztül ismerkedhettek meg az MNB digitális eszközeivel és digitalizációs technológiáival, valamint ezek kiberbiztonsági aspektusaival is. A szeminárium második felében a digitális jegybankpénz, a CBDC kutatás nemzetközi trendjei, kísérleti programok és már bevezetett megoldások, továbbá az MNB saját programjai kerültek bemutatásra. A résztvevők a kriptoeszközökkel és blokklánc-technológiával foglalkozó interaktív workshop keretében gyakorlati tudásukat is szélesíthették.

Az MNB „Stability and Innovation” névre keresztelt technikai segítségnyújtási programja négy szemináriumot kínál az év során, amelyek témái mind a hagyományos jegybanki funkciókat, mind pedig a pénzügyi életben megjelenő innovációkat érintik. A program a jövőben várhatóan a partnereink igényei alapján és a legújabb trendeknek megfelelően bővül majd. A programot bemutató brosúra, amely a szemináriumok részletes leírását és a jelentkezési határidőket tartalmazza, angol nyelven elérhető az MNB honlapján.

Az új program keretében 2023-ban további szemináriumok kerülnek megrendezésre Budapesten:

Financial Infrastructures, Payments and Cyber Security                                   2023. november 22-24.

Financial Stability and Macroprudential Policymaking                                       2023. december 6-8.