Az MNB vállalati konjunktúraindexe az októberi -7 pontról -8 pontra csökkent. A mutató minimális csökkenésében a jelenlegi helyzet és a várakozások megítélésének kismértékű gyengülése is szerepet játszott: előbbi indexe az októberi -19-ről -21 pontra, utóbbié +5-ről +4 pontra változott. Az 1 évvel korábbi szinthez viszonyított átlagos kapacitás-kihasználtság (90 százalék) és bevételi szint (96 százalék) nem változott októberhez képest. A beruházási és a létszámváltoztatási tervek mutatói gyengültek az előző hónaphoz képest. Előbbi az októberi +27-ről +24 pontra, utóbbi +5-ről -5 pontra, ami a legalacsonyabb érték a felmérés 2020. decemberi kezdete óta. A konjunktúraindex minimális csökkenése ellentétes folyamatok eredményeképp valósult meg: a nagyvállalatoknál számottevően gyengült, a mikrocégeknél jellemzően kismértékben javult az üzleti hangulat novemberben az előző hónaphoz képest.

Korábbi felméréseink eredményei az alábbi linkre kattintva érhetők el:

https://www.mnb.hu/penzugyi-stabilitas/publikaciok-tanulmanyok/vallalati-konjunktura-felmeres

A jegybank alapfeladatainak ellátásához kiemelten fontosnak tartja a hazai vállalati szektor aktuális gazdasági helyzetének és jövőbeli várakozásainak nyomon követését. Ennek érdekében az MNB 2020 decemberétől havi gyakorisággal végez vállalati konjunktúrafelmérést a kereskedelmi bankok és a vállalati szektor érdekvédelmi szervezetei közvetítésével, amelynek segítségével az aggregált statisztikai adatoknál részletesebb és közvetlenebb visszajelzés kapható a gazdasági szereplők helyzetéről és kilátásairól. Az MNB vállalati konjunktúra indexe a jelenlegi helyzet és a várakozások megítélésének együttes figyelembevételével kerül kiszámításra, amely egy mutatóba sűrítve vizsgálja a hazai vállalati konjunktúra alakulását.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a felmérésben közreműködőknek, hogy együttműködésükkel hozzájárulnak a gazdasági folyamatok gyorsabb és mélyebb megismeréséhez!