2024. március 18-22. között újabb nagy érdeklődésre számot tartó témával kezdődött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Technikai Együttműködési Programjának második éve. A 2023-ban indított program célja a jegybankok közötti szakmai együttműködés erősítése, valamint az MNB jó gyakorlatainak bemutatása partnerei számára.

Az „Innovation and Cash – How is it possible? Cash management practices at MNB” című eseményen 18 jegybank képviseltette magát a balkáni, kaukázusi, észak-afrikai, közel-keleti, közép-ázsiai, és délkelet-ázsiai régiókból, hogy mélyrehatóan megismerkedhessen a készpénzellátás magyarországi gyakorlataival.

Az MNB 2008 óta működő Logisztikai Központja, valamint a hazai készpénzciklus jegybank által kialakított és fenntartott működési modellje, szabályozási keretei több elemüket tekintve is viszonyítási ponttá váltak számos külföldi jegybank számára. 2010 és 2024 között a Logisztikai Központot 28 jegybank képviselői összesen 76 alkalommal keresték fel azzal a céllal, hogy az MNB-ben alkalmazott működést és folyamatfejlesztési, szabályozási megoldásokat tanulmányozzák, majd felhasználják saját készpénzlogisztikai rendszerük fejlesztése, modernizálása során.

E fokozott nemzetközi érdeklődés hívta életre az MNB Technikai Együttműködési Programjának készpénzlogisztikai szemináriumát. A gyakorlati szemléletű szemináriumon a résztvevők megismerhették a készpénzellátás működésének különböző területeit, betekintést nyerhettek a magyar készpénzciklus szabályozási keretrendszerének kialakításába, valamint a magyar bankjegyek fejlesztésével és hamisítás elleni védelmével kapcsolatos feladataiba. A résztvevő szakemberek a Logisztikai Központ működésének megismerése mellett a bankjegy-és érmegyártási, emlékérme kibocsátási feladatokról is részletes tájékoztatást kaptak, továbbá a készpénzkereslet előrejelzési módszereivel, valamint kvalitatív és kvantitatív kutatásmódszertani ismeretekkel is bővíthették elméleti ismereteiket, gyakorlati tapasztalataikat.

Az MNB „From Tradition to Innovation” című Technikai Együttműködési Programja további három szemináriumot kínál 2024-ben:

Április 22-25: Green and Sustainable Finances – Introducing the MNB’s Green Program

Október 14-17: Financial Infrastructures, Payments and Digitalisation

November 25-28: Monetary Policy Instruments and Crisis Management