Budapest, 2024. április 18. - A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, Matolcsy György hivatalos találkozón fogadta a Tsinghua Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének dékánját, Yan Xuetong professzor urat. A magas szintű egyeztetésen többek között a napjainkban tapasztalt gazdasági, pénzügyi és geopolitikai folyamatokról, Magyarország keleti nyitás politikájának fontosságáról, valamint hazánk közép- és kelet-európai régóban betöltött fontos szerepéről, illetve az együttműködési lehetőségekről esett szó.

A Tsinghua Egyetem professzora a nemzetközi kapcsolatok világszinten elismert szakértője, 2008-ban az amerikai Foreign Policy folyóirat a Top 100 értelmiségi listájában tüntette fel, az Elsevier elemző cég pedig a legtöbbet idézett kínai kutatóként tartotta számon 2014-2019. között. A látogatás alkalmával Yan professzor örömét fejezte ki, hogy újra személyesen találkozhat az MNB elnökével.

A találkozó témái a kínai-magyar kapcsolatok, a napjainkban tapasztalt gazdasági, pénzügyi és geopolitikai, illetve a kialakuló új világrenddel kapcsolatos folyamatok voltak, valamint Magyarország földrajzi elhelyezkedéséből fakadó különleges pozíciója Európában. Matolcsy György kiemelte, hogy hazánk pénzügyi és intellektuális csomópont szerepet tölt be Európa és Ázsia között, továbbá a magyar keleti nyitás külpolitika elindítása óta az ázsiai befektetők kedvelt célpontjává vált. Továbbá szóba került az MNB felsőoktatásban betöltött szerepe is és ennek kapcsán egyeztettek a lehetséges együttműködési lehetőségekről.

A tárgyalás során Yan Xuetong méltatta a MNB szerepvállalását a magyar-kínai bilaterális kapcsolatok fejlődését illetően és megköszönte az MNB zászlóshajó nemzetközi rendezvényein való részvételi lehetőséget. A professzor 2017-ben a Lámfalussy-konferencia, 2022-ben a pedig a Budapest Eurasia Forum előadója volt.