A Nemzetközi Valutaalap szerint a G20-ak fejlett és fejlődő tagállamai között léteznek a világjárványt követő fellendülésnek nyertesei és vesztesei is. A nyertesek egyfelől az USA, Dél-Korea, Ausztrália, másfelől pedig Kína, Törökország, India, Indonézia és Oroszország.

Ezért aztán egyáltalán nem igaz, hogy a gazdag országokban gyorsabban következik be a fellendülés. (Martin Wolf, FT, 2021. július 14.)

A rátermett és hatékonyan működő kormányokkal rendelkező országokban a leggyorsabb a fellendülés, míg ahol hozzá nem értő, kevésbé hatékony és tétovázó kormány van, azokban az országokban sokkal lassabb. Inkompetens kormányaiknak köszönhetően néhányuk komoly szenvedésnek van kitéve.

Az államoknak és kormányoknak ebben az új korszakában a hozzáértő politikusok és hatékony köztisztviselők híján lévő országok kénytelenek lesznek háborús évtizedünk káros hatásaival szembesülni.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke

Válasz a „The G20 has failed to meet its challenges” (A G20-ak képtelenek voltak megbirkózni a kihívásokkal) című cikkre.