A kínai jegybank élen jár az ország új, fenntartható gazdasági struktúrájának felépítésében a zöld finanszírozás támogatásán keresztül (Central Banking, 2021. augusztus 4.).

Kína 1980 és 2020 között korábban nem látott és igen sikeres exportvezérelt gazdasági fejlődést mutatott fel, aminek alapja az olcsó és jól képzett munkaerő, a közvetlen külföldi tőkebefektetés, az innovatív termelés, a hatalmas mértékű állami infrastrukturális beruházás, a széles körű magánberuházás a lakásvagyonba, valamint az okos kormányzati tervezés volt.

Az amerikai stratégia új fordulata visszafogja majd a korábbi konvergenciapálya piacait, Kína pedig már el is kezdte gazdaságának „nagy szerkezetváltását”. Lehet, hogy két évtizedbe telik, de végül Kína sok high-tech iparágban a világ legversenyképesebb gazdaságává válik majd.

Hogy felgyorsítsa az elmúlt 40 év pályájáról a jövő intenzív növekedési modelljére való átállást, a kínai központi bank – helyesen – támogatja a pénzügyi nyitást, a renminbi nemzetközivé válását és a zöld finanszírozási rendszer kiépítését. Emellett – szintén helyesen – szigorítja a kriptoeszközök szabályozását.

Kína felemelkedésének új fejezete már elkezdődött.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke

Válasz a „PBOC to support green finance with low-cost funding” (A kínai jegybank olcsó tőkével támogatja a zöld finanszírozást) című cikkre.