Első pillantásra a fémek és ásványi anyagok árának emelkedése a siettetett, új „zöld inflációt” okozó zöld átállás nem szándékos következményének tűnhet (Ruchir Sharma, FT, 2021. augusztus 2.).

Valójában „zöld infláció” nem létezik, mivel a magasabb infláció általánosan elterjedt, és sokkal mélyebben, az 1970-es évek megismétlődésében gyökerezik. Az új amerikai-kínai hidegháború miatt minden területen áremelkedés tapasztalható. Az infláció és áruhiány okait a magasabb stratégiai tartalékok és az olyan új, hadászatban használt eszközök, mint a drónok és a szuper- vagy kvantumszámítógépek jelentik. Valójában ezek a „kormány által irányított” területek új költségeit jelentik.

Emellett a zöld átállás még igazán gyerekcipőben jár. A jelenlegi inflációs hullámokat nem okozhatják ezek az első, óvatos lépések.

A zöld átállás lassítása helyett új technológiák és a zöld finanszírozási rendszer létrehozására kellene összpontosítani, valamint nagyobb szerepet kellene adni a központi bankoknak / a szabályozó hatóságoknak, hogy felgyorsíthassák az új, fenntartható gazdasági struktúrára való átállást.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke

Válasz a „Greenflation threatens to derail climate change action” (A „zöld infláció” a klímaváltozás elleni intézkedések kisiklatásával fenyeget) című cikkre.