A medián becslés szerint az Egyesült Államok GDP-növekedése idén 7%-os lehet. A munkanélküliségi ráta 4,5%-ra csökken, és a következő két évben tovább eshet. A maginfláció az előrejelzések szerint 3% lesz, majd 2022-ben 2,1%-ra csökken (Colby Smith, FT, US economy, 2021. augusztus 4.).

Ezt figyelembe véve érthető a Fed azon döntése, hogy megvonja a monetáris politikai támogatást. De az első kamatemelések csak 2023-ban jöhetnek.

A Fed egyes vezetői látják ezt, és sürgetik a jegybankot, hogy mielőbb és minél gyorsabban cselekedjen. Bár elismerik, hogy „van még mozgástér arra, hogy ezt az év végéig lépjék meg”.

Lehetséges, hogy az USA megismétli a Japán által az 1990 és 2010 közti „elvesztegetett évtizedekben” elkövetett monetáris politikai hibákat, ezzel a historikusan magas államadósságot halmozhat fel, fenntarthatatlan inflációt gerjeszthet (ami Japánban negatív, az Egyesült Államokban pedig pozitív), és lassú növekedést okozhat.

Még az óriások is indulhatnak apró lépésekkel, hogy aztán mégis időben érkezzenek meg.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke

Válasz a „Fed officials sketch out conditions for scaling back monetary support” („A Fed vezetői a monetáris támogatás visszafogásának feltételeiről beszélnek”) című cikkre.