A tech szektor rendkívül sikeres és kreatív libertariánus befektetője, Peter Thiel kemény kritikákat fejezett ki a tradicionális pénzügyi világ vezető alakjaival szemben. Azzal vádolta őket, hogy megpróbálják ellehetetleníteni a kriptovalutákat (Richard Waters, FT, pénzügyek, 2022. április 9./10.).

Az 1920-as évek kezdete óta 25 évente új pénzügyi rendszer jött létre. A második hullám 1946 körül, a II. világháború után kezdődött, a Bretton Woods-i rendszerrel. A harmadik hullámot az Egyesült Államok elnöke indította el 1971-ben, a negyediket pedig az internet elterjedése 1996-ban.

Az ötödik hullám többé-kevésbé rejtett módon, 2021-től indult. A pénzügyi történelem új fejezetének kezdetét – az előző korszakokhoz hasonlóan – most sem jelölte egyértelmű határvonal. Mégis tavaly határozottan elindultunk egy új, világszintű pénzügyi rezsim felé.

Ebben az ötödik modern globális pénzügyi rezsimben még sok kriptovaluta születik majd meg. Új digitális jegybankpénzek jönnek. Az Amerika és Kína közötti G2 együttműködést felváltja a G-2 jellegű új, megosztott világ. Az arany ismét fontos szerepet kap, a pénzügyek terén pedig új technológiák terjednek el.

Peter Thiel és Warren Buffet összetűzéséhez hasonlóan mindenki mindenkivel harcol majd. Ez történt 1517 után a protestáns egyházak és a XVI. századi európai vezetők között is.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke

Válasz a „Warren Buffett is bitcoin’s ‘enemy number one’, says PayPal founder Peter Thiel” (A PayPal-alapító Peter Thiel szerint Warren Buffet a bitcoin első számú ellensége) című cikkre.