A magasabb infláció által fémjelzett új korszakban a piacok valóban nem támaszkodhatnak a központi bankok által nyújtott kiszámítható és bőséges likviditásra (Mohamed El-Erian, FT, Markets Insights, 2022, február 22.).

A pénzügyi piacok elveszítik a horgonyt, amit a jegybankok mennyiségi lazítása és az alacsony kamatlábak jelentettek, és amely a teljes üzleti szektornak bőséges és kiszámítható likviditást biztosított világszerte. A magasabb infláció miatt a jegybankok kénytelenek lesznek a korábbi monetáris politikájuk szinte minden főbb elemét visszavonni.

Mégis lesz egy régi-új horgony, amely bizonyos részterületeken bőséges banki likviditást biztosít majd. Az olyan, célzott jegybanki programokra gondolok, mint a brit központi bank „Funding for Lending” programja, vagy az MNB Növekedési Hitelprogramja. A kínai jegybank is jól kidolgozott programot működtet a kkv-szektor számára.

Az univerzálisan elérhető, bőséges és kiszámítható likviditás helyett bizonyos piaci réseket (például a fenntarthatóságot) kell új jegybanki programokkal megcélozni.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke

Válasz a „There is more to market volatility than Ukraine” (Több oka van a volatilitásnak, mint Ukrajna) című cikkre.