Teljesen egyetértek Nannette Hechler-Fayd’herbe-bel abban, hogy a nagy gazdaságok tanulhatnak a kicsiktől (FT, Opinion Market Insights, 2022). Európában Svájc tűnik a legjobb tanárnak, világszinten pedig Dubai és az Egyesült Arab Emirátusok nyújtják a legjobb példát.

Mindemellett a nagy központi bankok is tanulhatnak a kicsiktől.

Az EU-ban a magyar jegybank küldte az első figyelmeztető jeleket infláció veszélyére vonatkozóan. Ezután az MNB megerősítette, hogy nem csak egyszeri kiugrások várhatóak, hanem a magas infláció tartósan fennmarad. Az MNB volt az első központi bank az Európai Unióban, amely az alapkamat emelésével átfogóan megváltoztatta monetáris politikáját és kimondta azt is, hogy nem egyszeri lépésről, hanem egy hosszú ciklusról van szó. Az MNB rugalmas monetáris politikájának köszönhetően az MNB hetente, illetve havonta különböző kamatlábakat határozhat meg. Régiónk más jegybankjai is az elsők között változtatták meg monetáris rendszerüket.

A kisebb központi bankoktól elsősorban azt kellene megtanulni, hogy az új „inflációhoz kapcsolódó” iránymutatásnak a monetáris politika módosításával kell együtt járnia.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke

Válasz a „What large economies can learn from smaller ones” (Amit a nagy gazdaságok tanulhatnak a kisebbektől) című cikkre.