1./ A Magyar Nemzeti Bank 2000. október 11-től azonnali hatállyal

- a 2 hetes futamidejű betéti kamatot a jelenlegi 10,75 %-ról évi 11,75 %-ra,

- az overnight aktív repó kamatot a jelenlegi évi 12,75 %-ról évi 13,75 %-ra,

- az overnight betéti kamatot a jelenlegi 8,75 %-ról évi 9,75 %-ra növeli.

Az egyéb kamatok nem változnak.

Lejárat Állampapír-visszavásárlási megállapodások kamatlába a belföldi hitelintézetek számáraAktív oldal Betéti kamat
O/N 13,75 % 9,75 %
2 hét - 11,75%
Keretkiegészítő repó O/N 19,00% -

Az érvényes repó kamatok a REUTERS NBHI oldalán találhatók meg.

2./ Az azonnali devizavételre és egyidejűleg kötött határidős devizaeladásra jegyzett swap-áraknál alkalmazott implicit kamatok 2000. október 11-jén az aktív repó kamatfeltételeinek megfelelően a jelenlegi évi 12,75 %-ról évi 13,75%-ra emelkednek.

A szeptemberi fogyasztói árindex (10,3%) felerősítette az infláció alakulásában a közelmúltban észlelt kedvezőtlen folyamatot. A Magyar Nemzeti Bank által számított 12 havi maginfláció immár három hónapja emelkedik: szeptemberben 9,4% volt, 0,9 százalékponttal magasabb az előző havi értékénél. Szeptemberben már a KSH által közölt 12 havi maginfláció is 0,9 százalékpontos emelkedést mutat az előző hónaphoz viszonyítva. A termelői árak változását jellemző ipari belföldi értékesítési árak az év eleje óta folyamatosan 10%-ot meghaladó mértékben növekedtek.

Az árak növekedését alapvetően külső tényezők okozták, elsősorban a nemzetközi energiaárak emelkedése és az euró dollárral szembeni jelentős gyengülése. Az Európai Központi Bank hat héten belül kétszer is emelte kamatait. Az infláció ütemének gyorsulásában Magyarországon a külső tényezők mellett közrejátszott a korábban nyomott árú élelmiszerek drágulása is.

E hatásokat az MNB nem hagyhatja figyelmen kívül, mert akkor veszélybe kerülne a kisbetétesek megtakarításainak reálértéke. Miután a Jegybanktanács kétszeri javaslatát az árfolyamrendszer megváltoztatására a kormány nem tudta elfogadni, a monetáris politika számára nem marad más lehetőség, mint a kamatok jelzésértékű emelése. Ez a Jegybanktanáccsal egyeztetett döntés önmagában nem veszélyezteti a gazdaság növekedési kilátásait.

Budapest, 2000. október 11.