Egyre kevesebb 1 és 2 forintost igényel a gazdaság

Budapest, 2007. december 3. – A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint hosszú idő után október volt az első olyan hónap, amikor több egy- és kétforintos áramlott be a jegybankba, mint onnan ki. Ez azt mutatja, hogy helyes volt az MNB döntése az aprópénzek bevonásáról. A jegybank lépését egy közvélemény-kutatás is visszaigazolja.

Idén októberben 3,7 millióval több egyforintos ill. 6,8 millióval több kétforintos áramlott vissza a Magyar Nemzeti Bankba, mint onnan ki a gazdaság szereplőihez. Ilyen a jelenlegi egy- és kétforintos érmék 1993-as kibocsátása óta még nem történt. Ez a jelenség azért fontos, mert eddig a jegybank a gazdaságba mint egy „lyukas korsóba” öntötte ezeket az aprópénzeket, hiszen újra meg újra többet kellett ezekből gyártani, mert ezek az aprók „kicsapódtak” a készpénzforgalomból. Most ez a jelenség megszűnt, ami visszaigazolja az MNB döntésének helyességét.

A jegybank döntését egy őszi közvélemény-kutatás is alátámasztja. A felmérésből derült ki, hogy a megkérdezettek 89 százaléka pozitívan vagy semlegesen fogadta az egy- és kétforintosok kivonását. A bevonást támogatók szerint alig használjuk már ezeket az érméket, értékük nagyon alacsony, így megkérdőjeleződik használatuk szükségessége.

Fontos tudnivaló, hogy az egy- és kétforintosok 2008. március 1-jéig törvényes fizetőeszköznek számítanak. Ez azt jelenti, hogy a kereskedők címletenként 50-50 darabot kötelesek elfogadni az érmékből. Továbbá a kereskedelmi bankokban, a postán fizetésül korlátlan mennyiségben kötelesek elfogadni minden érmét. 2008. március 1-jétől a készpénzes fizetések végösszegét a legközelebbi öttel osztható értékre kerekítve lehet kiegyenlíteni.

A témával kapcsolatban további információk a 06-40-12-12-12-es telefonszámon illetve a www.forint.hu  honlapon kapható.

MAGYAR NEMZETI BANK

Kommunikáció