2007. június 14. - A Múzeumok Éjszakáján, 2007. június 23.-án a Magyar Nemzeti Bank is megnyitja kapuit a nagyközönség előtt. Az MNB nemcsak arról gondoskodik, hogy a forint megbízható fizetőeszköz maradjon, de vállalt célja, a lakosság pénzügyi tájékozottságának növelése is. A Jegybank és Látogatóközpontja ezért este 6-tól hajnal 2-ig tartó nyitva tartással, változatos kulturális programokkal, interaktív játékokkal és különleges szentivánéji hangulattal várja az érdeklődőket.

A Magyar Nemzeti Bank az idén először kapcsolódik be a Múzeumok Éjszakája programba azért, hogy bárki megismerkedhessen a hazai pénzpolitikai döntések fellegvárával és a munkával, amely az MNB páratlanul szép műemléképületében zajlik.

Mindenki játékos, szórakoztató formában ismerkedhet meg a nemzet gazdasági értékeinek őrzőjével és bepillantást nyerhet a Magyar Nemzeti Bank titkaiba.

Ezen az éjszakán a látogatók részt vehetnek a Nagy Szentivánéji Kincsvadászaton, végig kalandozva a gyönyörű épületet, az elnöki szobát a Kis- és Nagytanácstermet, a Látogatóközpontot, és kutathatják az MNB Kincsét. A kincsvadászaton résztvevőket kincskereső térképek és MNB munkatársak segítik abban, hogy az egyes állomásokon helyes választ adjanak az épület különlegességeiről, a bank tevékenységeiről, illetve az árstabilitásról feltett kérdésekre. Így a trezor keresése közben sok fontos ismerethez is jutnak a Magyar Nemzeti Bankról, annak történetéről, tevékenységeiről. Aki pedig a későbbiekben is szeretne az épületben kalandozva tanulni, az az MNB Kód nevű játékkal megteheti a jegybank Látogatóközpontja honlapján (www.lk.mnb.hu).

A résztvevők továbbá egy színtársulat segítségével interaktív szerepjáték keretében megtervezhetik családi kasszájukat, s választhatnak, hogyan döntenének egy-egy fontos pénzügyi helyzetben. A játék során kockázatok nélkül szembesülhetnek a látogatók az egyes döntések előnyeivel és hátrányaival, s megtanulhatják mik azok a legfontosabb információk, amit minden pénzügyi döntésnél érdemes mérlegelni. A játék internetes változata szintén a Látogatóközpont holnapján „Családi kassza” néven található meg.

A kamatdöntések hatásaiban és a monetáris kérdésekben jártas látogatók kipróbálhatják magukat az alapkamatról döntő testület tagjaként, és óránként elnyerhetik a megtisztelő Kamatkirály címet, feltéve, ha jól irányítják a virtuális Monetáris Tanácsot. A Kamatkirály játék on-line változata szintén elérhető a Látogatóközpont holnapján.

Az est során az érdeklődők olyan érdekes feladatokban is kipróbálhatják ügyességüket, mint az aranyrúdemelés, hamispénz-felismerés, fabatkanyomtatás, testsúly pénzre „váltása”, érmeszám-tippelés, illetve érmeverés.

A rendezvény további különlegessége az egyetlen éjszakára megnyíló bankjegybiztonsági elemeket bemutató tárlat. Érdekes színfolt lesz továbbá az MTV Kultúrház című műsorával közösen meghirdetett közönségszavazás a jelenlegi legszebb magyar bankjegyről, melyet az élő közvetítést nézve mindenki nyomon követhet. Szavazni a helyszínen elhelyezett urnákban és az Interneten lehet (www.mnb.hu, www.index.hu, www. portfolio.hu) Az est kulturális programját a Honvéd Férfikar tagjainak pénzhez kapcsolódó zenei műsora és a megvilágított Róth Miksa üvegablakok páratlan vizuális élménye emeli.

A Múzeumok Éjszakáján az MNB mindenkit szeretettel vár, aki teljes pompájában szeretné megismerni a pénz palotáját, feladatait és azt, miként szolgálja mindannyiunk életét.

A Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpontja 2004. március 19-én nyílt meg és szerepet kíván vállalni a lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztésében. A Látogatóközpont a pénz történetét, fejlődési állomásait, társadalmi szerepét és a Jegybank céljait modern eszközökkel, a nagyközönség számára is élvezhetően mutatja be. A látogató, így érdeklődésének megfelelően kaphat információt számos, a jegybankhoz kötődő témában.

MAGYAR NEMZETI BANK

Kommunikáció

Elérhetőség:

Tel: 428-2751

Fax: 428-2569

E-mail: sajto@mnb.hu