2007. június 25. - Az idei Múzeumok Éjszakájának egyik legnépszerűbb helyszíne volt a Magyar Nemzeti Bank. A Jegybank és Látogatóközpontja különleges szentivánéji hangulattal várta az érdeklődőket, és meghirdette a jelenleg forgalomban lévő forintbankjegyek szépségversenyét is. Az Interneten és a helyszínen leadott több ezer szavazat eredményeként a lakosság a 10 000 forintos bankjegynek ítélte a képzeletbeli első díjat.

Az MNB ismeretterjesztő, játékos programokon kívül bankjegy-szépségversennyel is szórakoztatta a vendégeket. A forgalomban lévő forintsorozat valamennyi elemére péntek reggeltől vasárnap délig lehetett voksolni a Látogatóközpontban, valamint az MNB, és két internetes portál honlapján.

Az összesített szavazatok alapján Magyarország legszebb bankjegye a Szent István királyunkat ábrázoló tízezres, amelyet kis lemaradással követ a haza bölcsét megjelenítő húszezres, és a Bethlen portréval díszített kétezer forintos.  A szavazás azt is bizonyította, hogy a pénznél sem csak külcsín, hanem a belbecs a fontos. A három legnagyobb címletre a voksok majd’ 70 százaléka érkezett.

A Múzeumok Éjszakáján több mint háromezren jutottak be a pénz palotájába és több mint ötezren szavaztak a legszebb forintcímletre is, így az MNB az egyik legsikeresebb résztvevője volt az idei programnak. Akik másutt töltötték a Múzeumok Éjszakáját, vagy nem jártak még az MNB-ben, ezt minden hétköznap 9 és 16 óra között megtehetik. A Látogatóközpont a pénz történetét, fejlődési állomásait, társadalmi szerepét és a Jegybank céljait modern eszközökkel, a nagyközönség számára is élvezhetően mutatja be. 

MAGYAR NEMZETI BANK

Kommunikáció

Elérhetőség:

Tel: 428-2751

Fax: 428-2569

E-mail: sajto@mnb.hu