Budapest, 2008. október 16. – Október 27-ig lehet jelentkezni a Magyar Nemzeti Bank középiskolásoknak szóló vetélkedősorozatára. A tét idén sem kevés, hiszen a megszerzett hasznos pénzügyi-gazdasági ismeretek mellett a legjobbak 1 000 000, 750 000 és 500 000 forinttal lehetnek gazdagabbak. A vetélkedőre 4 fős csapatok nevezhetnek október végéig a www.monetary.mnb.hu internetes oldalon.

Az elmúlt év tapasztalatai és sikerei után az MNB a 2008/2009-es tanévben is elindítja középiskolásoknak szóló pénzügyi vetélkedőjét. A „Monetary – közgazdálkodj okosan” nevű vetélkedő célja, hogy minél többekkel megismertesse a jegybank tevékenységét, továbbá hozzájáruljon a diákság általános pénzügyi és gazdasági ismereteinek fejlesztéséhez.

A vetélkedő három fordulóból áll. A selejtezők során a csapatoknak négy online tesztet kell kitölteniük a vetélkedő honlapján pénzügyi és gazdasági témákban. Nem kizárólag a központi bankkal kapcsolatos tudásra lesz szükség, a mindennapokban is jól használható pénzügyi alapismeretek legalább olyan fontosak, mint a gazdaság működésének megértése.

A továbbjutó csapatoknak a monetáris politikával összefüggő témakörben kell esettanulmányt feldolgozniuk, amit az öt helyszínen (Budapest, Debrecen, Győr, Pécs, Szeged) megrendezésre kerülő elődöntők során az MNB szakértőiből álló zsűri előtt védenek meg.

A döntőben egy szimulációs játékban kell részt venniük a játékosoknak, akik így maguk is kipróbálhatják, hogy milyen lehet a jegybank monetáris tanácsaként döntést hozni az alapkamat mértékéről. A döntőre 2009 márciusában kerül sor Budapesten, a Magyar Nemzeti Bankban.

A felkészüléshez már most tesztelheti tudását bárki a Monetáris Tanács döntéseit szimuláló „KamatKirály” című számítógépes játékkal a www.lk.mnb.hu honlapon és az MNB Látogatóközpontjában is.

A vetélkedő fődíja 1 000 000 forint. A második 750 000, a harmadik 500 000, a negyedik 250 000, az ötödik helyezett csapat 100 000 forintot vihet haza. A jegybank meghosszabbította a jelentkezési határidőt: 2008. október 27-ig várja a nevezéseket a www.monetary.mnb.hu internetes oldalon.

A vetélkedő idén már negyedik alkalommal kerül megrendezésre. Tavaly minden addiginál több, 390 csapat nevezett a megmérettetésre.

MAGYAR NEMZETI BANK

Kommunikáció