A régi és az új bankjegyek is törvényes fizetőeszközök

Budapest, 2008. szeptember 9. - Az elmúlt héten több olyan 10.000 forintos bankjegy került tévedésből, a tervezettnél korábban forgalomba, amelyek egy új bankjegysorozat darabjai. A kibocsátással a valódi és törvényes fizetőeszköznek minősülő új tízezreseken olyan biztonsági elemek is láthatók – apró, sárga körök –, amelyek a jelenlegi pénzeinken még nem szerepelnek. Az ilyen, új típusú bankjegyek tömegesen csak 2009. elejétől lesznek majd jelen a készpénzforgalomban.

A szigorú minőségi ellenőrzések ellenére az elmúlt héten több olyan 10.000 forintos bankjegy került forgalomba, amelyek egy új sorozathoz tartoznak. Ezek a bankjegyek a jelenleg forgalomban lévő 10.000 forintoshoz képest abban térnek el, hogy egyrészt a bankjegy előoldalán a vízjelmezőben és a hologram hatású fólia melletti részben, valamint a bankjegy hátoldalán a vízjelmezőben, és az esztergomi látkép felett, apró, kb. 1 mm átmérőjű, rendszertelenül elhelyezkedő sárga körök láthatók. Ezek a „sárga pöttyök” egy új biztonsági elem részei.

A jegybank a tervek szerint 2009 év elején fokozatosan fogja bevezetni a forgalomba ezeket a még biztonságosabb bankjegyeket, most egy egyszeri, technikai hiba folytán keveredtek az újak a jelenleg használt tízezresek közé. A régi és az új tízezresek párhuzamosan lesznek forgalomban és mindkét fajta törvényes fizetőeszköznek minősül, azaz fizetéskor el lehet és el is kell fogadni őket.

A hibából eredő esetleges kellemetlenségekért a jegybank az érintettek elnézését kéri.

MAGYAR NEMZETI BANK

Kommunikáció