A banki ügyfelek jelentős előnyökhöz jutnak

Gyorsul a hazai pénzforgalom

Budapest, 2010. október 12. –Holnap jelenik meg az az MNB-rendelet, amely gyorsabb, napon belüli forintátutalásokat tesz lehetővé. A korszerűbb rendszer várhatóan jelentős előnyöket jelent majd a lakosság és a vállalatok számára egyaránt. Az új elszámolási megoldás 2012 júliusától lép érvénybe.

A Magyar Nemzeti Bank holnap megjelenő rendelete alapján az elektronikus csatornán benyújtott megbízások esetében a teljesítés ideje 2012. július 1-től a jelenlegi 1 nap helyett legfeljebb 4 óra lehet. Az új rendelkezés a belföldi forintátutalásokat érinti. Az új rendszerben a lakosság ill. a vállalkozások pénzgazdálkodása jelentősen könnyebbé válik, hiszen a napon belül megkapott pénzt ugyanazon a napon belül további fizetésekre lehet majd felhasználni. Fontos, hogy megszűnik a jelenleg egy napig „utazó” pénzen realizált kamatjövedelem, s így ez a jelentős összeg az ügyfeleknél marad.

Az új rendszer megvalósításával a hazai bankközösség nagy lépést tesz a pénzforgalom európai integrációja felé, mivel az új elszámolási rendszer az átutalásokat az Európában is bevezetésre kerülő „SEPA” formátumban fogja kezelni. Ez nagyban megkönnyíti a hazai pénzforgalom euróra való átállítását, és hozzájárul a magyarországi pénzforgalmi szolgáltatók versenyképességének megőrzéséhez is.

MAGYAR NEMZETI BANK

Kommunikáció