A jegybank december 14-ig várja a vételi ajánlatokat

Budapest, 2010. november 16. – A Magyar Nemzeti Bank eladja a GIRO Zrt.-ben meglévő 7,3%-os tulajdonrészét. A jegybank a jövőben csak olyan cégekben kíván tulajdonos lenni, amelyekben a tulajdonlás a jegybanki alapvető feladatok ellátását segíti vagy nélkülözhetetlen.

 A Magyar Nemzeti Bank elsődleges célja az árstabilitás elérés és fenntartása. A jegybank ezen kívül figyelemmel kíséri a fizetési és az értékpapír-elszámolási rendszerek biztonságos és hatékony működését, a pénzforgalom zavartalan lebonyolítást. Ezt a tevékenységét egyrészt felvigyázóként, másrészt szabályozóként végzi. A jegybank ezért a fizetési műveletek elszámolására, teljesítésére úgy is tud hatni, ha nincs tulajdonrésze a GIRO-ban.

 Magyarországon a kétszintű bankrendszer bevezetésével jelent meg az az igény, hogy a kor technikai színvonalán álló fizetési rendszer alakuljon ki, amelyben a hitelintézeti elszámolóház a szolgáltatásait számítógépes informatikai és távközlési rendszerekkel nyújtja. A koncepció jegyében a GIRO-t 1988 decemberében alapította meg 11 hitelintézet, valamint a Magyar Nemzeti Bank. A cégnek jelenleg 27 részvényese van, a társaság jegyzett tőkéje 2,5 milliárd forint.

 A jegybank hosszú távon csak olyan cégekben kíván tulajdonos lenni, amelyekben a tulajdonlás a jegybanki alapvető feladatainak ellátásával összefügg vagy ahhoz nélkülözhetetlen. A jegybank ezért most értékesíti a GIRO-ban lévő (összességében 7,3%-os) részesedését. A jegybank honlapján elérhető pályázat felhívás értelmében az ajánlatok benyújtásának határideje: 2010. december 14. (kedd), délelőtt 10:00 óra.

Pályázatot azok a gazdasági társaságok nyújthatnak be, akik a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény rendelkezései szerint pénzforgalmi elszámolóházban tulajdoni részesedést szerezhet (például bankok, takarékszövetkezetek, külföldi pénzforgalmi elszámolóházak).

A jegybank a tárgyévi eredményéből a MNB törvény alapján a részvényes döntésének megfelelő osztalékot fizeti be az államkasszába, így eredmény esetén az értékesített részvénycsomagon elért esetleges nyereség is az adófizetők terheit csökkentheti.

A részlet pályázati felhívás a http://www.mnb.hu/Root/MNB/A_jegybank/mnbhu_palyazati_felhivas_giro oldalról magyar és angol nyelven letölthető. További információ kérhető az eladásról a giro_tender@mnb.hu emailcímen.

MAGYAR NEMZETI BANK

Kommunikáció