Fenntartható növekedési pályára kell állítani a magyar gazdaságot

Budapest, 2010. november 4. –A Marshall Society meghívására Cambridge-ben tartott előadást a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Simor András beszédében részletezte a globális pénzügyi válság magyarországi hatásait, a válságkezelés eszközeit és a fennálló kihívásokat.

A fegyelmezett költségvetési politika és a háztartások megtakarítási hajlandóságának emelkedése mellett a magyar gazdaságnak több nagy kihívással is meg kell birkóznia a jövőben. Gondot okoz a nemzetközi mércével is magas államadósság, és a még sokáig fennmaradó devizahitel-állomány. Külön nehézséget jelent, hogy ezeket a problémákat úgy kell kezelni, hogy közben a gazdaságot is egy korábbiaknál gyorsabb, de egyúttal fenntartható növekedési pályára kell állítani – hangsúlyozta Simor András.

Az MNB elnöke a Cambridge-i Egyetem oktatóiból és diákjaiból álló hallgatóságának beszélt arról is, hogyan és miért érintette Magyarországot a gazdasági-pénzügyi válság. Részletesen kifejtette azokat az eszközöket, amelyeket a magyar kormány és a jegybank alkalmazott a válságból való kilábalás érdekében, majd összegezte azokat a kihívásokat, amelyek az ország előtt állnak.

Az 1927-ben alapított Marshall Society Cambridge egyik legrégebbi és legnevesebb egyesülete. A Sir Alfred Marshallról elnevezett társaságot a közgazdászszakma olyan kiválóságai tisztelték meg tagságukkal, mint John Maynard Keynes, Nicholas Kaldor vagy Joan Robinson.

MAGYAR NEMZETI BANK

Kommunikáció