A jelenleg konszolidált piaci viszonyok ellenére az elmúlt évek tapasztalatai alapján az év utolsó munkanapjaiban kedvezőtlen swappiaci folyamatok alakulhatnak ki az évvégi pozíciózárások nyomán. Emiatt nem zárható ki, hogy a hazai bankok FX-swap piacon történő devizához jutása nehezebbé válhat ezekben a napokban.

Ezért az MNB a jelenleg rendelkezésre álló két FX-swap eszköze mellett ismét egyedi eurolikviditást nyújtó euro/forint FX-swap tendert hirdet meg, hogy segítse a hazai hitelintézetek évvégi devizalikviditás-kezelését. Az MNB másik célja, hogy megakadályozza a piaci euro/forint FX-swappiaci ügyletek árának reális szinttől történő elszakadását, és ezzel biztosítsa, hogy a forint kamatszint minden hazai pénzpiaci szegmensben a jegybank irányadó kamatának közelében alakuljon.

Az MNB összesen két változó árazású euro/forint FX-swap eszközt hirdet meg.

  • Az első tender időpontja 2012. december 20. 15 óra, a pénzügyi teljesítés napja 2012. december 21., míg a lejárat 2013. január 4.
  • Az MNB ezt követően egy továbbgörgetési lehetőséget kínál fel a partnereinek a feszültségek éveleji áthúzódásának esetére. A második tender időpontja 2013. január 3. 15 óra, a pénzügyi teljesítés napja 2013. január 4., míg a lejárat 2013. január 11.

A meghirdetett mennyiségeket és a minimális eurokamat szinteket (maximális swappontot) a tenderfelhívások fogják tartalmazni, amelyeket az MNB 2012. december 20-án, illetve 2013. január 3-án 12 órakor publikál az alábbi oldalon:

FX SWAP TENDEREK

MAGYAR NEMZETI BANK