Popovics Sándor (Budapest, 1862. október 22. – Budapest, 1935. április 15.) politikus, pénzügyi szakember. 1909-től a központi banki funkciót ellátó Osztrák-Magyar Bank kormányzója. Az első világháború végén rövid ideig pénzügyminiszter Wekerle Sándor kormányában, majd a trianoni békeszerződés megkötésére utazó magyar tárgyalóküldöttség tagja. Az 1924-ben alapított önálló jegybank első elnöke, a „kincstár örök lovagja”. Az inflációval kapcsolatos nézeteit jól szemléltetik az alábbi idézetek: “Az infláció minden szaporítása, bármifelé történik is, meglevő értékeket semmisít meg, még pedig sokkal nagyobb mértékben, mint aminőben az ily módon létrejött alkotás a közvagyont növeli."

"…azok az országok kerülnek ki legelébb a bajból amelyek az inflációt legkorábban megállították"

Az emlékérmét Csikai Márta tervezte. Az emlékérme előlapján találhatóak a kötelező éremképi elemek: a „MAGYARORSZÁG” felirat, a „BP.” verdejel, a „2012” verési évszám, valamint a „3000” értékjelzés és a „FORINT” felirat. A középmezőben a Magyar Nemzeti Bank épülete Bank utcára néző homlokzatrészletének ábrázolása látható, a Róna József alkotta szoborcsoporttal.

Az emlékérme hátlapján Popovics Sándor portréja látható, jobb szélén, felső köriratban a „POPOVICS SÁNDOR” felirat olvasható. A portrétól jobbra, két egymás alatti vízszintes sorban születésének és halálozásának éve, az „1862-” és az „1935” felirat olvasható. A portrétól balra Csikai Márta tervezőművész mesterjegye látható.

Az emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 20 gramm, átmérője 34 mm, széle recézett. Az emlékérméből 6000 darab készíthető, ebből 4000 db különleges – ún. proof – technológiával.

Az emlékérmét a Magyar Pénzverő Zrt. forgalmazza, megvásárolható 2012. október 16-tól a társaság érmeboltjában (Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpont, V. ker. Budapest, Szabadság tér 8-9.), illetve a honlapján üzemeltetett webáruházban (www.penzvero.hu), ahol számos, korábban megjelent arany, ezüst és színesfém emlékérme is kapható.

MAGYAR NEMZETI BANK

Kommunikáció